Terjed a dzsihádista terror: egy Algériában elrabolt francia turistát is lefejezett az IS

Terrorizmus
2014 szeptember 24., 20:27
comments 15

Az Algériában elrabolt francia turista lefejezéséről tett közzé egy „Véres üzenet a francia kormánynak” című videót az IS algériai csoportja – közölte az AFP francia hírügynökség és a terroristák internetes tevékenységét figyelő amerikai SITE intézet.

Az Algériai Kalifátus Katonái (Jund al-Khilifa) nevű szervezet – ami nemrég hagyta ott az al-Kaida helyi szervezetét, és állt össze az IS-szel – egy hétfői videóján az 55 éves Hervé Gourdel túravezető arra kérte Francois Hollande francia elnököt, hogy állítsa le a francia légicsapásokat az IS iraki hadállásai ellen. A csoport a férfi lefejezésével fenyegetett, ha 24 órán belül nem teszi ezt meg. Guerdel évtizedeken át dolgozott hegyi túravezetőként.

A friss felvétel egy sajtókonferencia képeivel kezdődik, amin Hollande bejelentette, hogy Franciaország csatlakozik a terrorszervezet elleni küzdelemhez, és légitámadásokat mér a dzsihadistákra Irakban. Majd a kamera a térdelő és hátrakötözött kezű túszt mutatja, akit 4 eltakart arcú, fegyveres férfi vesz körbe. Az egyikük felolvas egy üzenetet, ami elítéli a „francia keresztény bűnözők” algériai, mali és iraki beavatkozását.

Az IS korábban két amerikai újságírót, James Foley-t és Steven Sotloffot meg egy brit segélymunkást, David Hainest fejezett le kamera előtt.

Folytatják a harcot, amíg kell

A New York-i ENSZ Közgyűlésen részt vevő Hollande ma este megerősítette a lefejezésről szóló videó hitelességét, és elítélte Hervé Gourdel „hitvány módon elkövetett” és „kegyetlen” meggyilkolását. Az agresszió megerősítette az elhatározását, hogy Párizs továbbra is addig folytassa a dzsihadisták elleni küzdelmet Irakban, amíg kell. A francia elnök holnapra összehívta az általa vezetett védelmi tanácsot.

„Az értékeink forognak kockán” – mondta jegyezte meg szerdán Manuel Valls francia kormányfő, miután értesült a videó közzétételéről. Percekkel korábban a miniszterelnök azt mondta, Franciaország addig folytatja az IS elleni légicsapásokat Irakban, amíg az iraki hadsereg át nem veszi az ellenőrzést az érintett országrészben. Egy nappal korábban az mondta, Franciaország nem tárgyal a francia turista fogva tartóival. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.