Dugó dugáshoz

fogamzásgátlás
2014 szeptember 24., 08:19
comments 74

gif_760x325_0dc7fb

Jön a férfi fogamzásgátló! Megint! Minden évben felfedezik, megtalálják, fejlesztik, ígérik, tesztelik, bizakodnak, beharangozzák. A hírverés ellenére azonban még egyetlen szer sem jutott el a tömeges alkalmazásig. Nem kell a férfiaknak fogamzásgátló?

Hogy az idei évre se maradjunk forradalmi újítás nélkül, a Parsemus Alapítvány nemrég bejelentette, hogy felfedezték a férfi fogamzásgátlás jövőjét! Jön a Vasalgel. Azt ígérik, hogy három éven belül betörhet a piacra a folyékony polimer gél, amit injekcióval az ondóvezetékbe fecskendezve nemcsak 100 százalékos hatékonyságú, de bármikor visszafordítható módon tenné (átmenetileg) terméketlenné a férfiakat.

Mit fecskendeznek és hova?!

A módszer meglehetősen újszerű. A vazektómiához (férfiak művi meddővé tétele) hasonlóan kizárólag a megtermékenyítésért felelős spermiumok kiürülését gátolná, méghozzá úgy, hogy a befecskendezett gél egy rugalmas dugót képezne az ondóvezetékben. A herékben felhalmozódó sperma, ha nem ürül ki, felszívódik a férfiak szervezetében, egészségügyi problémát nem okoz és a kilövellő ondófolyadék mennyisége sem változik. Remek megoldás, mi? Ti is kedvet kaptatok hozzá? Mi nehezen tudjuk csak elképzelni, hogy férfiak tömegei rohamoznák meg az orvosi rendelőket három év múlva, hogy helyi érzéstelenítéssel beadassák az ondóvezetékükbe az injekciót, és - viszonylag fájdalommentesnek ígért módon - mintegy negyedóra alatt terméketlenné tegyék magukat, de ne legyen igazunk.

A teljes terméketlenség vélhetően a vazektómiához hasonlóan 3-6 hónap elteltével jönne létre - és ahogy a az a beavatkozás sem - ez a gél sem befolyásolná a libidót, az erekciót, az orgazmus-készséget vagy a magömlés folyamatát.

A vasalgeles fogamzásgátlás legnagyobb előnye a végleges megoldással szemben azonban, hogy elvileg gyerekjáték lesz visszafordítani. A vazektómiánál a visszafordítás mikrosebészeti módszerrel, és nem teljes eredményességgel oldható csak meg, ám az új megoldás esetén egy „ellen-injekció” - aminek hatására a polimer-gél feloldódik, majd kiürül - elegendőnek ígérkezik.

Hogy valóban megkönnyíti-e párok millióinak az életét a forradalmi újítás az még igencsak kérdéses, mivel hasonló termékekről már olvastunk. Az Intra Vas Device ugyanezen az elven működik, csak egy nem rugalmas anyagból képzett szilikondugót helyeztek el a páciensek ondóvezetékeiben. Arról nem találtunk hírt, hogy a 2009-es tesztelési időszak után használhatta-e bárki is ezt a módszert.

A vasalgel koncepciója mindenesetre ígéretesen hangzik, és sok párkapcsolatban jelenthetne megoldást a fogamzásgátlásra. Már ha egyáltalán lesznek olyan férfiak, akik nemcsak hogy magukra vállalják a fogamzásgátlás nyűgét, de nem rémülnek halálra a gondolattól, hogy valami polimert injektáljanak a kedvenc testrészük közvetlen közelébe.

Ha nem is pont ezzel a módszerrel élve, de igencsak klassz lenne, ha a fogamzásgátlás, a családtervezés nem a nők nyűge lenne. Ma a biztonságos szexhez és alkalmi kapcsolatokban még csak-csak használnak óvszert a párok (latex érzékenyek hátrányban), de a terhesség megelőzése a sokak szerint így is inkább a nő dolga és felelőssége.

Nincs igazán jó megoldás

Állandó kapcsolatban az óvszer szinte mindig kényszermegoldás. A végleges művi meddővé tételen kívül (amihez a hozzáférést igencsak leszűkítette pár hónapja a termékenységünk fölött éberen őrködő magyar kormányzat) egyetlen módszer sem 100 százalékos hatékonyságú.

A nem hormonális megoldások tárháza szinte kétségbeejtően korlátozott. A hormonális szereket használó nők pedig egy csomó lehetséges egyéni kockázattal vagy mellékhatással kell, hogy számoljanak.

Hormonok nélkül viszont hiába van ezerféle ciklus és ovuláció kalkulátor, peteérési monitor, hiába a különböző hormonmentes krémek, zselék, szivacsok garmadája, a pesszáriumok spermiciddel megerősített serege, vagy a tudatos férfipartner gyors hátrálása, egyik sem éri el a 90 százalékos hatásfokot sem.

Nem monogám kapcsolatban egy becsúszó terhesség nem is magyarázzuk mennyire örömhír, de egy nem kívánt terhesség még tartós párkapcsolatban sem vicc.

Férfiaknak készülő termékek között olvastunk már A-vitamint a spermiumoktól megvonó szerről, a herék ultrahanggal való kezeléséről, és rákkutatás során felfedezett misztikus hangzású JQ1 formuláról. A szteroid tartalmú injekciókról kiderült, hogy impotenciát vagy szívinfarktust okozhatnak.

Nőknek természetes, férfiaknak rettenetes a terméketlenség?

A nők kényelmetlenségei, vagy kockázatai a fogamzásgátlásban társadalmilag elfogadottak. A férfiak felelőssége a védekezésben jelenleg meglehetősen háttérbe szorul, bár el kell ismernünk, nekik egyelőre csak az óvszer, a művi meddővé tétel, esetleg szandál zoknival a rendelkezésükre álló és működő megoldások.

A vérbe juttatott hormonokkal kapcsolatos klinikai kísérletsorozatról is szó esett pár éve, ami teljes sikerrel zárult, de a férfitabletta csak nem készült el. Valószínűleg nem volt rá kellő piaci igény. Állítólag azért, mert a legtöbb férfi kasztrációként élné meg a művi és akár átmeneti terméketlenséget is. A férfiak meddősége ma is tabu, szégyen, ezért is hiszik azt sokan, hogy a meddőségi problémák gyakoribbak a nőknél. Nem így van.

A női termékenység kultusza megkopott. Elfogadott, sőt, már-már elvárás, hogy a nők egy-egy ciklust kivéve terméketlenek legyenek egész fiatal korukban, és lehetőleg ne is nézzenek ki úgy, mint egy őskori termékenység szobor, mert az taszító.

Ezzel szemben a férfi terméketlenség tabu, sőt, szégyellnivaló. Már csak emiatt is kérdés, hogy a Vasalgel valaha is piacra kerül.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.