Obama a budapesti amerikai nagykövetségtől tudta meg, hogy mi a helyzet a magyar civilekkel

2014 szeptember 25., csütörtök 17:20

Barack Obama nemrég olyan országokhoz hasonlította Magyarországot, amikhez nagyon-nagyon nem szeretne hasonlítani senki. Szijjártó Péter külügyminiszterként első nyilatkozatában helyre is tette a Szabad Világ Első Emberét, azt mondta, Obama szavainak nincs ténybeli alapjuk. Aztán Kósa Lajos és Rogán Antal Obamát értelmeztek, szerintük az amerikai elnök nem volt tisztában a tényekkel, amikor Magyarországgal kapcsolatos kijelentéseit tette.

Most kiderült, amire egy kis ésszel eddig is következtetni lehetett, mégpedig hogy a budapesti amerikai nagykövetség látta el információval a washingtoni kormányzatot a civil társadalom magyarországi helyzetéről. Erről is beszélt André Goodfriend, az amerikai külképviselet ideiglenes ügyvivője csütörtökön az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„A diplomácia célja az, hogy megértsék a helyzetet, amely az adott országban jellemző, az az információ pedig, amelyet továbbítanak, megbízható, pontos és naprakész. A nagykövetség tisztában van a jelenlegi magyarországi helyzettel, és igyekeznek konzultálni a kormánnyal, a civilekkel és a politikai pártok vezetőivel is, hogy teljes képet nyerhessenek az országról”

Az ügyvivő hangsúlyozta, a civil társadalommal kapcsolatos aggodalmaikat barátként, szövetségesként fogalmazták meg, két barát közti párbeszédről van szó,

„szeretném elkerülni a bírálat vagy a kritika szót”

André Goodfriend arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok célja a civil társadalom megerősítése szerte a világon. Az ezzel kapcsolatos aggodalmaik kinyilvánításával pedig nemcsak a kormányhoz, hanem az emberekhez is szólnak, hiszen ők döntenek a kormány jövőjéről és a saját jövőjükről is. (MTI)