A svájciak nem kérnek az egészségbiztosítás államosításából

Elutasították az országban működő több tucat, magánkézben lévő betegbiztosító felszámolását és egy egységes, állami egészségpénztár kialakítását célzó kezdeményezést a svájciak a kérdésről vasárnap tartott népszavazáson.

A választók 61,8 százaléka voksolt a terv ellen, amit a szociáldemokraták, a zöldek, szakszervezetek és egyes fogyasztóvédelmi csoportok indítottak. Ők azzal érveltek, hogy a rendszer egységesítésével egyszerűbbé válna a betegbiztosítás, ami egyúttal költségcsökkenéssel és a biztosítási díjak esésével járna.

Ezzel szemben a kezdeményezés ellen foglalt állást a parlament és a kormány is, azzal érvelve, hogy a jelenlegi rendszer bizonyítottan jól működik, és a biztosítók közötti piaci verseny a fogyasztók érdekeit szolgálja. Szintén a kezdeményezés ellen kampányoltak külön gazdasági érdekvédelmi szervezetek, illetve maguk a biztosítótársaságok is.

Svájcban jelenleg 61, magánkézben lévő betegbiztosító működik. Ha a kezdeményezés sikerrel járt volna, ezeket felszámolták volna, és egy állami biztosítót hoztak volna létre.

A kezdeményezést elsősorban az ország nyugati, francia ajkú kantonjaiban támogatták, míg a német ajkú részeken élesen elutasították. (MTI)