Ajánlóíves csalást gyanít a VI. kerületben az Együtt-PM

Emlékszik még, hogy hogyan szerepelt a szociáldemokraták jelöltje a tavaszi országgyűlési választáson a VI. kerületben? Nem? Ne hibáztassa magát.

Sehogy.

Dr. Suha György Zsoltnak annak ellenére se sikerült elég ajánlást összegyűjtenie, hogy az országgyűlési választáson a VI. kerület nem is önálló egyéni körzet: a VII. kerülettel együtt alkotják a budapesti 5-ös választókerületet.

Ehhez képest az önkormányzati választás előtt Schmuck Andor szociáldemokratáit csak a Fidesz tudta megelőzni az ajánlások összegyűjtésében. A Szociáldemokraták közvetlenül a Fidesz után, de még azelőtt adták le ajánlásaikat, hogy a többi jelölőszervezet egyáltalán delegálhatott volna bárkit a kerületi választási bizottságba.

Ajánlásaikat így csak utólag lehetett ellenőrizni, amikor egyéni képviselőjelöltjeiket és polgármesterjelöltjüket már nyilvántartásba vették.

Az ajánlóíveket így csak utólag tudta ellenőrizni a baloldali delegált, a körzet volt országgyűlési képviselője, Kékesi Tibor.

Ő a Fidesz és a Szociáldemokraták ajánlóíveit átböngészve különös egyezésekre és még különösebb eltérésekre figyelt fel:

  • Meglepően sokan ajánlották mindkét párt jelöltjeit.

De:

  • míg a Fidesz listáin cím alapján sorrendben sorakoznak a nevek, a szociáldemokraták ívein összevissza.

De annyira összevissza, hogy néha egy lakásban lakó családtagok ajánlásai közé teljesen más címen élők ajánlásai keverednek.

Mintha az ajánlásokat gyűjtő emberük az aláírásgyűjtés közepén egyszercsak elrohant volna egy másik címre, hogy aztán visszatérjen a többi családtag ajánlásáért.

És bár legalább 174 ajánló lakcíme, anyja neve és személyi azonosító jele egyezik az íveken,

az aláírások már nem.

Kékesi Tibor feljelentést tett az ügyben. A feljelentésben megfogalmazott gyanúja szerint:

„A rendkívül rövid idő alatt leadott ajánlások és azok tartalma, formája felvetik a Fidesz lista vagy egy részének egy korábbi listából való másolásának gyanúját (pl: az országgyűlési választások ajánlóíveinek másolatban történő megőrzésével.”

Másrészt azt gyanítja, hogy a Fidesz „tömegesen átadott személyes adatokat a Szociáldemokraták számára, melyet a Szociáldemokraták szervezett formában, az aláírásokra kiterjedő hamisítással közokiratba foglalva felhasználtak.”

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.