Egy picit bonyolultabban titkosíthat majd ezentúl információkat a kormány

2014 október 1., szerda 8:44
40

Részsikert ért el az alapvető jogok biztosa a közérdekű adatok nyilvánosságáért folytatott harcában. 2012. április 20-án az akkori ombudsman, Szabó Máté fordult az Alkotmánybírósághoz beadványával, amivel a minősített adatok védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény 5-6. paragrafusának megsemmisítését kérte.

Ez a két paragrafus teszi lehetővé például az ún. döntéselőkészítő anyagok minősítését - a kormány például a paksi atomerőműbővítésről készült tanulmányokat is ilyen döntéselőkészítő anyagnak nyilvánította, ezért nem adta ki az érdeklődőknek.

Szabó azt szerette volna elérni, hogy az adatok minősítésekor a törvény előírásaival szemben ne csak a minősítéshez, hanem az adatok nyilvánosságához fűződő közérdeket is értékeljék.

Ebben az AB igazat adott neki.

De Szabó azt is el szerette volna érni, hogy a minősítésről szóló döntést minden esetben indokolják is, úgy, hogy az indoklásból

egyértelműen kiderüljenek az okok, amelyek miatt az adatok minősítéséről döntöttek.

Az AB ebben már csak részben adott igazat neki. A 29/2014 (IX. 30.) számú határozatuk alapján a minősítő csak akkor köteles érdemben, részletesen indokolni a döntését, ha a minősítés során eltér a minősítési javaslattól. Magyarán:

ha azt javasolják neki, hogy titkosítson valamit, és ő titkosítja is azt a valamit, nem kell megmagyaráznia, hogy miért döntött így.

Részletesen csak akkor kell indokolnia a nyilvánosság korlátozását kellő mértékben alátámasztó indokokkal egy adat minősítését, ha eredetileg nem javasolták annak titkosítását. (Via Magyar Közlöny)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt