Oroszország megszüntetett egy amerikai cserediák-programot, mert egy orosz fiú nem akar hazamenni

külföld
2014 október 05., 18:59
comments 79

Oroszország megszüntetett egy, az Egyesült Államokkal közösen működtetett diákcsere-programot miután egy orosz diák amerikai tanulmányai során összebarátkozott egy meleg párral, és menedékjogot kért az Egyesült Államokban. Arra hivatkozott, hogy Oroszországban eljárás indulna ellene a homoszexualitása miatt. A Kreml kiskorú veszélyeztetésével vádolja az Egyesült Államokat, de az amerikai külügy szerint Moszkvában csak ürügyként használják az esetet arra, hogy tovább rontsák a diplomáciai kapcsolatokat Washingtonnal, és tovább hergeljék az orosz közvéleményt Amerika ellen.

Pavel Astakov orosz gyermekjogi ombudsman felháborítónak nevezte az ügyet, és ő is szorgalmazta a csereprogram leállítását. A nagyrészt Putyin elnök és körének befolyása alatt álló orosz média úgy állítja be ezt az esetet is, mintha Oroszország a valódi értékek utolsó védelmezője volna a hanyatló nyugattal szemben.

Konsztantyin Dolgov, az orosz külügy egyik magas rangú tisztviselője szerint Oroszország nem ellenzi a csereprogramokat, ebben az esetben azonban az USA megsértette a program alapját képező nemzetközi szerződés egyik pontját, amely szerint az programban résztvevő orosz diákok tanulmányaik végeztével hazatérnek. Dolgov arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz jog szerint a kiskorúak nem választhatják meg szülői belegyezés nélkül a helyet, ahol élni szeretnének, és orosz állami és/vagy szülői beleegyezés nélkül nem fogadhatja örökbe őket más család sem.

Az orosz média beszámolói szerint a csereprogramban résztvevő fiú egy michigani családnál élt, de egy nap a helyi templomban megismerkedett egy meleg párral. Meg nem nevezett orosz diplomaták beszámolói szerint a pár meggyőzte a fiút arról, hogy maradjon az Egyesült Államokban és felajánlották azt is, hogy fizetik tanulmányait a Harvard Egyetemen.

Az orosz állami ITAR-TASZSZ hírügynökség cikkei szerint az amerikai bíróság a meleg párt nevezte ki a fiú gyámjának, orosz diplomaták pedig értesítették a rendőrséget, de a rendőrök nem indítottak eljárást.

A fiú amerikai ügyvédje személyiségi jogokra hivatkozva nem akart más információkat elárulni, de azt elmondta, hogy az ITAR-TASZSZ cikkei a tények és a jogi eljárás elferdítésén alapultak. Kijavította a fiú korát is, nem 16 hanem 17 éves fiúról van szó. Az ügyvéd azt sem tagadta, hogy amerikai nevelőszülőknél helyezték el a diákot, mert félt hazamenni, de szerinte a nevelőszülők szexuális identitása az ügy szempontjából nem fontos.

Az oroszok nem értik, milyen egyezmény alapján jár el az USA, a fiút ugyanis szerintük nem tarthatnák az Államokban, hiszen egészséges és jó családból származik. (NYTimes)

(Címlapi kép a Wikipéiáról.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.