18 embert ítéltek el Macedónia első kémperében

bűnügy
2014 október 06., 14:22
comments 8

Az ország Jugoszláviától való 1991-es függetlenedése óta ez az első ügy, amit kémkedés gyanújával indítottak, egyben az első kémhálózat, amit lelepleztek.

A szkopjei bíróság első fokú ítéletében 17 vádlottat letöltendő, egyet pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt. Marjan Efremovot, a macedón titkosszolgálat korábbi tagját, az ügy fővádlottját 15 év letöltendő börtönre ítélték. A többi vádlott ennél enyhébb büntetést kapott.

A férfiakat tavaly szeptemberben vették őrizetbe. A hírszerző szolgálat volt és jelenlegi alkalmazottai mellett a vádlottak padjára került a macedón parlament egy tisztviselője, egykori rendőrtisztek és védelmi hivatalnokok, egy újságíró és a pénzmosás elleni állami ügynökség volt vezetője is. A vádiratban a kémkedés mellett csalás, zsarolás, illegális fegyverkereskedelem, államtitkok kiadása, valamint bűnszövetkezetben való részvétel is szerepelt.

A nyolc hónapja tartó bírósági eljárás az elhangzott információk érzékenysége miatt főleg zárt ajtók mögött zajlott. (vesti.mk via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.