18 embert ítéltek el Macedónia első kémperében

bűnügy
2014 október 6., 14:22
comments 8

Az ország Jugoszláviától való 1991-es függetlenedése óta ez az első ügy, amit kémkedés gyanújával indítottak, egyben az első kémhálózat, amit lelepleztek.

A szkopjei bíróság első fokú ítéletében 17 vádlottat letöltendő, egyet pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt. Marjan Efremovot, a macedón titkosszolgálat korábbi tagját, az ügy fővádlottját 15 év letöltendő börtönre ítélték. A többi vádlott ennél enyhébb büntetést kapott.

A férfiakat tavaly szeptemberben vették őrizetbe. A hírszerző szolgálat volt és jelenlegi alkalmazottai mellett a vádlottak padjára került a macedón parlament egy tisztviselője, egykori rendőrtisztek és védelmi hivatalnokok, egy újságíró és a pénzmosás elleni állami ügynökség volt vezetője is. A vádiratban a kémkedés mellett csalás, zsarolás, illegális fegyverkereskedelem, államtitkok kiadása, valamint bűnszövetkezetben való részvétel is szerepelt.

A nyolc hónapja tartó bírósági eljárás az elhangzott információk érzékenysége miatt főleg zárt ajtók mögött zajlott. (vesti.mk via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt