35000 rozmár szenved heringpartiban csak a klímaváltozás miatt

Világmegmentés
2014 október 06., 09:44

Aki a klímaváltozás bizonyítékait követelve csapnak asztalra, most jobb ha csendben ülnek. Mert ez a hír tökéletesen szemlélteti az emelkedő átlaghőmérséklet okozta károkat.

A történtek tömörítve:

  • - Eltűntek, elolvadtak a vízen úszó jéghegyek, jéggel borított területek, így a rozmárok parti területre gyűlnek össze a vadászatok közötti pihenésre.
  • - Az új körülmények hatására megváltozott a rozmárok viselkedése, hatalmas tömegben tömörülnek az óceánhoz közel, a szárazföldön, Alaszkában.
  • - A fiatal, kisebb testméretű egyedek számára komoly veszélyt jelent a sűrű tömeg, a nagyobbak könnyen agyontaposhatják őket.
  • - Ráadásul az új gyülekezőhelyek távol esnek a rozmárok számára táplálékot adó vizektől, így az odajutás is több energiát emészt fel.

"A jég borította óceánfelület közel áll az eddig mért legalacsonyabb szinthez. Szeptemberben 5,016 millió négyzetkilométernyi jég borította az Északi-sark körzetét. Ez bőven átlag alatti érték a mérés 1979-es megkezdése óta, de messze van a 2012-es rekord évtől, amikor 3,41 millió négyzetkilométerre csökkent a jégfelület mérete." - írta az Alaska Dispatch News.

link Forrás

A 35000 természetesen még csak erős becslés, a körzetet vizsgáló biológusok részletes kutatást kezdtek a helyzet kivizsgálására.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.