Joe Biden bocsánatot kért, amiért igazat mondott az USA szunnita szövetségeseiről

külföld
2014 október 06., 06:36
comments 19

Telefonon kért bocsánatot Recep Tayyip Erdogan török elnöktől Joe Biden amerikai alelnök, amiért pár múlt heti megjegyzését úgy lehetett érteni, mintha azt sugallná, hogy

Törökország szándékosan terroristákat támogatott Szíriában.

Valójában arra gondolt, hogy Törökország nem szándékosan támogatott terroristákat, csak így alakultak a dolgok. Itt megnézheti a teljes beszédet, a botrányt kirobbantó mondatok másfél óra után hangzottak el:

Biden a múlt csütörtökön tartott egyórás előadást a Harvard Egyetem John F. Kennedy Fórumán, ahol aztán a közönség kérdéseire is válaszolt. Az egyik hallgató azt kérdezte tőle, hogy „visszatekintve úgy hiszi-e, hogy az Egyesült Államoknak korábban kellett volna lépnie Szíriában, és ha nem, miért most jött el a megfelelő pillanat?”

Amire Biden azt válaszolta, hogy korábban az amerikaiak nem léphettek korábban. Egyrészt azért, mert a Szíriában harcolók megbízhatatlanok, inkompetensek és radikálisok voltak. Másrészt azt, és ebből lett a botrány, hogy

„állandóan azon sírtam, hogy a szövetségeseink a legnagyobb problémánk.”

Biden azt mondta, hogy „a törökök nagy barátaink”, ahogy a szaúdiak és az emírségekbeliek is. De ezek a kormányok „annyira elszántak voltak Aszad megdöntésében és egy lényegében siíta-szunnita háború kirobbantásában, hogy milliószámra küldték a dollárt és ezertonnaszámra a fegyvert bárkinek, aki Aszad ellen harcolt – így végső soron az al-Nuszrát, az al-Kaidát és a legszélsőségesebb dzsihádistákat támogatták.”

Ez tényszerűen mind igaz, de a diplomáciában nem mindig illik kimondani azt, ami úgy van. Törökország például elég látványosan megsértődött az Amerikában amúgy visszhangtalan beszéd miatt.

Annak ellenére is, hogy a gyakori elszólásairól ismert Biden válasza második felében már dicsérte a szövetségeseket, akik „meglátták az Urat, így az elnök [Obama] képes volt összeállítani egy szunnita koalíciót. Mert az Egyesült Álamok nem indulhat újra háborúba egy muzulmán nép ellen. A szunnita csoportok elleni harcot szunnita államoknak kell vezetniük.” (Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.