Dél-Afrika megvédeni nem tudja, ezért inkább privatizálná fehér orrszarvúit

külföld
2014 október 07., 06:02
comments 34
photo_camera A vietnami popdíva, Hong Nhung könnyeit nyeldekelve áll egy, a Kruger Nemzeti Parkban lemészárolt orrszarvú teteme mellett.
AFP PHOTO/MARCO LONGARI

Brutális méreteket öltött az orvvadászat Dél-Afrikában, ahol tavaly már ezer orrszarvút mészároltak le a távol-keleti piacokon afrodiziákumként és gyógyszerként is népszerű szarváért:

háromszor annyit, mint 2010-ben.

A helyzet idén sem javult, szeptemberig már legalább 821 orrszarvút gyilkoltak meg orvvadászok.

A probléma olyan méretűre dagadt, hogy a dél-afrikai állam már képtelen kezelni. Ezért az ország nemzeti parkjai

privatizálni kezdték az orrszarvúkat.

A Kruger Nemzeti Park ötszáz példányt hirdetett meg, az állatokra huszas csoportokban lehet licitálni.

Dél-Afrikában van hagyománya az orrszarvúk privatizálásának, jelenleg a húszezresre becsült állomány negyede él privát farmokon.

De mostanában a privát orrszarvútartás is válságban van. A farmok tulajdonosainak egy része eleve azért vásárolta az állatokat, hogy talán egyszer legalizálják a csontkereskedelmet. Másrészt a privát farmok védelme is egyre költségesebb, az orvvadászok ezeket se kimélik. A privát orrszarvútartók eddig is legalább évi 24 millió dollárt, vagyis közel hatmilliárd forintot költöttek az állatok védelmére. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.