Dél-Afrika megvédeni nem tudja, ezért inkább privatizálná fehér orrszarvúit

A vietnami popdíva, Hong Nhung könnyeit nyeldekelve áll egy, a Kruger Nemzeti Parkban lemészárolt orrszarvú teteme mellett.AFP PHOTO/MARCO LONGARI

Brutális méreteket öltött az orvvadászat Dél-Afrikában, ahol tavaly már ezer orrszarvút mészároltak le a távol-keleti piacokon afrodiziákumként és gyógyszerként is népszerű szarváért:

háromszor annyit, mint 2010-ben.

A helyzet idén sem javult, szeptemberig már legalább 821 orrszarvút gyilkoltak meg orvvadászok.

A probléma olyan méretűre dagadt, hogy a dél-afrikai állam már képtelen kezelni. Ezért az ország nemzeti parkjai

privatizálni kezdték az orrszarvúkat.

A Kruger Nemzeti Park ötszáz példányt hirdetett meg, az állatokra huszas csoportokban lehet licitálni.

Dél-Afrikában van hagyománya az orrszarvúk privatizálásának, jelenleg a húszezresre becsült állomány negyede él privát farmokon.

De mostanában a privát orrszarvútartás is válságban van. A farmok tulajdonosainak egy része eleve azért vásárolta az állatokat, hogy talán egyszer legalizálják a csontkereskedelmet. Másrészt a privát farmok védelme is egyre költségesebb, az orvvadászok ezeket se kimélik. A privát orrszarvútartók eddig is legalább évi 24 millió dollárt, vagyis közel hatmilliárd forintot költöttek az állatok védelmére. (Via Reuters)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.