Pár nap alatt egymilliárd dollár fölött költött az orosz jegybank a rubel védelme miatt

külföld
2014 október 07., 11:07
comments 103

Az orosz jegybank péntek után hétfőn ismét intervenciót hajtott végre a rubel erősítése miatt, miután annak árfolyama történelmi mélypontra került a dollárból és euróból álló devizakosárhoz képest.

A központi bank kedden azt közölte, hogy a rubelgyengülés miatt pénteken 981 millió dollárt költött intervencióra. A bank rendre két munkanappal később hozza nyilvánosságra, hogy mennyit kellett költenie a rubel védelmére.

A pénteki beavatkozás ellenére hétfőn a rubel tovább gyengült, rekordmélységbe került. A jegybank ezért újabb intervencióra kényszerült, egyidejűleg 10 kopejkával 35,60-44,60 rubelre tolta ki az euróból és dollárból álló valutakosár alsó és felső küszöbét. A jegybank gyakorlatában minden 5 kopejkás sávszélesítés 350 millió dollár eladását jelenti.

A tőkekiáramlás és a nyugati szankciók mellett az elmúlt hetekben komoly nyomás alá helyezte a rubelt az is, hogy 100 dollár alá zuhant a nyersolaj hordónkénti ára. Kedden, röviddel 12 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 31 cent csökkenéssel 92,48 dolláron állt. Ez mintegy tíz dollárral elmarad az idei orosz költségvetés kiszámításakor alapul vett olajártól. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.