Tudják, hogy mi az a priapizmus?

Egészségügy
2014 október 07., 09:54
photo_camera Priaposz-ábrázolás Pompeiben.
Fer.filol / Wikimedia Commons

A 23 éves Jason Garnett a múlt pénteken merevedéssel ébredt. Ebben semmi különös, sőt. Garnett sem tulajdonított különösebb jelentőséget a dolognak. Felöltözött, és elindult a munkahelyére, Harrogate egyik szállodájába.

Amikor még ebédidőben is állt a farka, aggódni kezdett.

Elment futni.

Semmi.

Jeges merülőfürdőt vett.

Semmi.

Már nyolc óra eltelt a napból, amikor megosztotta problémáját lakótársával, aki röhögőgörcsöt kapott.

"Látnod kellett vorna az arcát, amikor elmondtam, hogy mi a bajom" - mesélte Garnett a Sunnak (fizetős link). Aztán rájött, hogy komoly a baj. Garnettet kórházba szállították, ahol megtudta, hogy

priapizmusban, vagyis kóros péniszmerevedésben szenved.

A betegésg Priaposzról, a hatalmas, álló farkú görög istenről* kapta a nevét, akinek a szobra a római korban a telekhatárok szimbolikus őre volt. A priapizmus rendkívül ritka, de legalább annyira komoly probléma, akár szervi szövődményekhez is vezethet, ha nem kezelik gyorsan. A kórházban

egy liter vért leszívtak a péniszéből,

de ez sem segített. Végül 24 adag gyógyszerrel sikerült elmulasztani az erekcióját. (Via Huffington Post)

*Nem vagyok száz százalékig biztos benne, hogy Priaposz isten volt, és nem faun. Elég zavaros az eredettörténete. Vagy Afrodité és Dionüszosz, vagy Dionüszosz és Khioné fia. De az is lehet, hogy Hermész apja. Vagy a fia. Vagy Zeusz fia. Esetleg Páné. Hagyjuk is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.