A kenyai elnök megérkezett Hágába

külföld
2014 október 08., 08:56
comments 2
photo_camera Uhuru Kenyatta elhalad a díszsorfal előtt a nairobi repülőtéren 2014. október 6-án. AFP PHOTO/ SIMON MAINA

Megérkezett Hágába Uhuru Kenyatta, Kenya elnöke, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt feleljen a 2007-es kenyai választások utáni zavargásokban és vérontásokban betöltött szerepével kapcsolatban. Ezzel ő az első államfő, aki hivatali ideje alatt áll a hágai bíróság elé. A 2007-es választások utáni erőszakban 1300-an vesztették életüket és hatszázezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

Uhuru Kenyatta a független Kenya első elnökének, a karizmatikus Jomo Kenyattának a fia. Uhuru Kenyatta ellen a Büntetőbíróság 2012-ben emelt vádat, de ő előremenekült és megnyerte a 2013-ás elnökválasztást. A kenyai kormány és egyéb régiós országok szerint a Büntetőbíróságnak el kellene halasztania a pert, mert a gazdaságilag remekül teljesítő Kenya éppen az iszlamista terror elleni harc egyik legfontosabb színtere, és senkinek sem lehet érdeke az ország meggyengítése. Kenyatta azért vállalta az utazást, mert el szeretné kerülni, hogy Kenyát szankciókkal sújtsák. Hágában szimpatizánsok tucatjai tüntettek a bíróság épülete előtt. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.