Áthelyezték Balatonboglárról az evangélikus lelkészt, mert helyi képviselő akart lenni

2014 október 8., szerda 10:20
A Balatonboglári Evangélikus Templom belső tere, fotó: Hajdú József - wikipedia

Czöndör István balatonboglári evangélikus lelkész nagyon népszerű a falujában.

„Baba-mama klubot szerveztek a feleségével, gospel-kórust toborzott, sok fiatalt nyert meg.”

2009 óta lelkész a faluban, azóta folyamatosan nőtt a hívek száma, írja a Somogy Megye Online. Miután bejelentette, hogy a Balatonboglári Városvédő Egyesület támogatásával indul a helyi választáson, püspöke áthelyezte Lovászpatonára. A két település 150 kilométerre, mintegy két órányi autóútra van egymástól. Szombaton, a választás előtt egy nappal költözik. Czöndör István a döntést elfogadta, de mint az utolsó istentiszteleten elmondta: a püspök két utat hagyott számára, vagy elfogadja a lovászpatonai állást, vagy fegyelmi eljárás vár rá, de ebben az esetben

„valószínűleg utcára kerültem volna a családommal.”

A boglári evangélikus közösség, akik teljesen megtöltötték a templomot, vastapsban törtek ki, amikor az egyik presbiter javasolta Mátrai Zoltán presbitériumi felügyelő felmentését, aki a Czöndör István elleni fegyelmi eljárást kezdeményezte. Czöndör István utolsó hozzászólásában arra kérte a híveket, hogy ne forduljanak el a gyülekezettől, de álljanak is ki saját magukért:

„Zárjátok le a múltat, köszönjetek el ehhez egyesektől, válasszatok lelkészt, ne hagyjátok, hogy valaki idetegyen valakit. Én elmegyek, de ti ne álljatok fel. És bízzatok az Úrban!”