Az ötvenes években csirkéket tenyésztettünk, a hetvenes években megacsirkéket, most meg gigacsirkéket

ÁLLAT
2014 október 08., 11:03
comments 188

Az Oxfordi Egyetem Poultry Science című lapjában nemrég megjelent egy fontos tanulmány. A kutatók egy kísérletet mutatnak be, amiben 3 tenyészcsirkét nevelnek ugyanolyan körülmények között. A különbség annyi volt, hogy az első csirke egy 1957-ben kitenyésztett fajtából való volt, a második 1978-as, a harmadik meg 2005-ös. A legfontosabb különbség már ezen a képen is látszik:

photo_camera Forrás: Poultry Science

A képen a háromféle csirke látszik kikelésük után, 28 naposan és 56 naposan. Kikelésükkor még nincs nagy különbség a méretükben, utána egyre több.

Az emberiség fejlődésével a tenyészett csirkék mérete és tömege is növekszik. A 2005-ös csirke már átlagosan több mint négyszer akkora, mint az 50 évvel ezelőtt kitenyészett fajtájú. Ennek oka, hogy a modern csirke sokkal hatékonyabban alakítja a kaját hússá. A kísérletben részvevő csirkék ugyanannyi kaját kaptak, az új csirkék mégis háromszor akkora csirkemellet növesztettek, mint a régiek. 

Ezzel együtt azonban a modern csirkéknek több egészségügyi problémájuk is van, nem működik olyan jól az immunrendszerük, a keringésük és a szívük sem, ráadásul a csontjaik is gyengébbek.

Emberi szempontból viszont jól jött a változás, a csirkehús olcsóbb lett, és világszerte sokkal többen is fogyasztják, mint 50 éve. (Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt