Az ötvenes években csirkéket tenyésztettünk, a hetvenes években megacsirkéket, most meg gigacsirkéket

Az Oxfordi Egyetem Poultry Science című lapjában nemrég megjelent egy fontos tanulmány. A kutatók egy kísérletet mutatnak be, amiben 3 tenyészcsirkét nevelnek ugyanolyan körülmények között. A különbség annyi volt, hogy az első csirke egy 1957-ben kitenyésztett fajtából való volt, a második 1978-as, a harmadik meg 2005-ös. A legfontosabb különbség már ezen a képen is látszik:

Forrás: Poultry Science

A képen a háromféle csirke látszik kikelésük után, 28 naposan és 56 naposan. Kikelésükkor még nincs nagy különbség a méretükben, utána egyre több.

Az emberiség fejlődésével a tenyészett csirkék mérete és tömege is növekszik. A 2005-ös csirke már átlagosan több mint négyszer akkora, mint az 50 évvel ezelőtt kitenyészett fajtájú. Ennek oka, hogy a modern csirke sokkal hatékonyabban alakítja a kaját hússá. A kísérletben részvevő csirkék ugyanannyi kaját kaptak, az új csirkék mégis háromszor akkora csirkemellet növesztettek, mint a régiek. 

Ezzel együtt azonban a modern csirkéknek több egészségügyi problémájuk is van, nem működik olyan jól az immunrendszerük, a keringésük és a szívük sem, ráadásul a csontjaik is gyengébbek.

Emberi szempontból viszont jól jött a változás, a csirkehús olcsóbb lett, és világszerte sokkal többen is fogyasztják, mint 50 éve. (Vox)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.