Jogellenesen különítették el a cigány gyerekeket a gyöngyöspatai iskolában

oktatás
2014 október 08., 17:20
comments 220

Helybenhagyta és jogerőre emelte másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla azt az elsőfokú ítéletet, amely szerint jogellenesen különítették el a cigány és a nem cigány gyerekeket a gyöngyöspatai általános iskolában, és a cigány gyerekek alacsonyabb szintű oktatásban részesültek.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány 2011 októberében személyhez fűződő jogok megsértése miatt indított pert a jobbikos vezetésű gyöngyöspatai önkormányzat, illetve a község által fenntartott általános iskola ellen.

Szerintük az intézményben osztályonként és az épületben térbelileg is elkülönítették a cigány és nem cigány gyerekeket. Diszkriminálták őket a napközi ellátás, az úszásoktatás és az iskolai ünnepségek során is, illetve már az iskolai beiratkozás alkalmával úgy osztották be őket, hogy a cigányok szegregált osztályba kerüljenek.

Az alperesek - az önkormányzat és az iskola - többek között azt adták elő az elsőfokú eljárásban, hogy nem rendelkeznek adatokkal a tanulók etnikai hovatartozásáról. Az iskola ilyen tartalmú nyilatkozatot senkitől sem kérhet, ezért nem is különíthették el a cigány gyerekeket. Beiratkozáskor az érkezési sorrend dönti el, hogy milyen osztályba kerül a tanuló.

Az alperesek jogi képviselői szerint az alapítvány csak politikai tőkét akar kovácsolni az ügyből, politikai előítélet motiválja, hiszen csak azután nyújtották be a keresetet, hogy 2011 júliusában jobbikos polgármester került a község élére.

Az ítélőtábla kedden kihirdetett másodfokú, jogerős ítélete az Egri Törvényszék 2012. decemberi elsőfokú döntését emelte jogerőre, amely a jogellenes elkülönítés megszüntetésére kötelezte a fenntartót, illetve az iskolát.

Az elsőfokú bíróság szóbeli indoklásában hangsúlyozta: a politikai hivatkozásokat elvetette, csupán az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről szóló törvények alapján hozta meg ítéletét. Megállapította, hogy az iskola igazgatója tisztában volt a gyerekek etnikai hátterével, hiszen egy korábbi, az Oktatási Hivatal által végzett ellenőrzés során osztályonként tudta közölni a roma gyerekek számát.

Abban a tekintetben viszont az elsőfokú bíróság nem adott helyt a felperes keresetének, hogy a napközi ellátás, az úszásoktatás, illetve az iskolai ünnepségek során is megvalósult volna az elkülönítés.

Szerdai közleményében az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány azt írta: Gyöngyöspatán több mint ötven roma család jövőjét határozta meg a Fővárosi Ítélőtábla, amikor másodfokon is elmarasztalta a gyöngyöspatai önkormányzatot és jogutódként a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik).

Az alapítvány közölte: az ítélet szerint a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában a roma gyerekeket származásuk alapján jogellenesen különítették el 2004-től 2012 szeptemberéig, amikor már csak egy első osztály indult.

A közlemény kitért arra is, hogy az iskolában - a vezetőség állítása szerint - a 2012-es tanévtől a földszinten tanuló roma gyerekek tíz százalékát integrálták az emeleten lévő osztályokba, megnyitották a napközit, az úszásoktatást számukra, amivel az alapítvány szerint hallgatólagosan elismerték a szegregációt, bár a tárgyalás során végig tagadták.

A Juhász Oszkár vezette önkormányzatot és annak iskoláját a Jobbik képviselőjelöltje, Pápai Ákos ügyvéd képviselte, ami azonban igazán meglepő, hogy ugyanezzel az ügyvéddel képviseltette magát a másodfokú eljárásban a Klik is - olvasható a civil szervezet közleményében.

Pápai az MTI kérdésére azt mondta: álláspontja szerint a kérdést szabályozó esélyegyenlőségi, illetve köznevelési törvény ellentmond egymásnak, ezért betarthatatlan, a peres eljárás negatív hatásai pedig már érezhetők az iskolában. Sok szülő Gyöngyösre íratta be a gyerekét - tette hozzá -, ezért jövőre évfolyamonként már csak egy-egy osztály indul, így lényegében értelmét is veszíti a szegregációs vád.

Mindennek azonban egyenes következménye lesz az is, hogy csökkeni fog az oktatás színvonala, amiről pedig nem a pedagógusok tehetnek - mondta Pápai Ákos. Megjegyezte, hogy a per ilyen irányú következményeivel talán nem is számolt a felperes.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.