Ha ezt a 10 fontos Facebook-szabályt betartod, még az ellenségeid is lájkolnak majd

KULTÚRA
2014 október 10., 05:20

Facebookozni még a hülye is tud. Gondolod te. De ha nem akarsz egy rosszul eleresztett kattintással az összes barátodból ellenséget csinálni, fogadd meg ezt a tíz egyszerű szabályt, és hosszú életű leszel ezen a földön.

10. Mit tegyek, ha bejelöltem ismerősnek, de nem jelöl vissza?

Kussolsz. Így jártál. Ha nem jelölt vissza, akkor vagy nem fontos neki ez az egész, vagy van valami komoly oka annak, hogy nem akar veled a Facebookon barátkozni. Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy ezt az okot te is akarod hallani. A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha egy személyes találkozáskor felelősségre vonod. Tartsd tiszteletben a döntését, és keress új barátokat.

9. Lájk vagy komment?

Ha az ismerősöd kiposztolja a frissen született gyerekét, a borneói nyaralását vagy a margitszigeti körét, a legrosszabb, amit tehetsz, hogy beírsz valami vicceset, és nem lájkolod. A Facebook a lájkkurvák világa, és egy lájkkurva nem azért izzad, hogy egy odavetett kommenttel elintézd a posztját. Kommentelj nyugodtan, de a lájkot ne felejtsd.

8. Egy ismerősöm ezeréves hoaxot posztolt. Felelősségre vonjam?

Fizetős lesz a Facebook! Bill Gates mindenkinek ad egymillió dollárt! Ebola ellen igyál sós vizet! Eleve érthetetlen, hogy egyáltalán miért vannak olyan ismerőseid, akik baromságokkal rabolják az idődet, de nyilvánosan felelősségre vonni őket a Facebookon csak akkor érdemes, ha nem bánod, hogy ezzel egy életre megalázod őket.
Folyomány: ha egy ismerősöd rámutat arra, hogy hoaxot posztoltál, ne sértődj meg, hanem üsd el valami poénnal, esetleg kérj elnézést, de semmiképpen ne állj le vitatkozni. Az Urban Legends nem hazudik.

7. Hogyan kezeld a születésnapi köszöntéseket?

Miért nem tiltottad le, hogy mindenki lássa a születésnapodat? Gyűjtsd be a gratulációkat azért, hogy öregszel, és aztán szépen nyomj mindegyikre egy lájkot. Másnap egyetlen üzenetben kitenni, hogy “Nagyon köszönöm minden ismerősömnek a születésnapi jókívánságokat”, pont akkora prosztóság, mint finggal eloltani a tortádon a gyertyákat. Ha már kiprovokáltad, hogy felköszöntsenek, akkor köszönd meg szépen mindenkinek. Vagy eleve szedd le a születésnapodat a vérbe.

6. Szabad-e lájkolni egy halálhírt?

Örök probléma, hogy szabad-e negatív posztot, síró kisgyereket és korrupt politikusról szóló hírt lájkolni. Röviden: szabad. Hosszabban: senki nem fogja azt gondolni, hogy olyan szemét vagy, hogy örülsz egy halálhírnek. A lájk nem a halálnak szól, hanem az embernek. Ennek ellenére a gyakorlat azt mutatja, hogy a negatív posztokat inkább osztják, mint tetszikelik, úgyhogy egy share-rel sem nyúlsz nagyon mellé. Folyomány: soha ne írd oda a poszthoz, hogy Nyomatékosan megkérek mindenkit, ezt NE lájkolja. Akkor mi a reteknek tetted ki egyáltalán?

5. Találkoztunk, bejön. Bejelöljem, vagy ráírjak?

Összefutottál valakivel, sikerült megjegyezni a nevét, rákerestél, és megtaláltad a Facebookon. Ügyes vagy. Mi legyen a következő lépés? Ha bejelölöd, simán lehet, hogy nem jelöl vissza, egyszerűen csak mert nem emlékszik, vagy szarik rád. Vannak, akik még a Facebookon is megválogatják a barátaikat, és ha nem jelöl vissza, onnan már elég nehéz visszajönni. Úgyhogy írj rá inkább, nagyobb az esély, hogy előbb-utóbb válaszol, bár ha az Other folderbe megy az üzeneted, lehet, hogy megszívtad. De akkor még mindig bejelölheted.

4. Ne lájkolj minden szart!

Ha beköveted a DK Salgótarjánt, Putyin barátait és az Egymillióan azért, hogy az ice bucket challenge legyen köztörvényes bűncselekmény csoportot, nem csak magaddal szúrsz ki, hanem az összes ismerősöddel, akik ezentúl jó eséllyel kapják majd ezeknek a csoportoknak az üzeneteit, csak azért, mert te lájkoltad őket. Tanúsíts önmérsékletet; nem csak a te életedről van szó, hanem a szeretteidéről is. Ha belájkolsz egy agresszív hajzselémárkát, lehet, hogy egy életre megutáltatod magad mindenkivel. És soha ne feledd az örök igazságot: az vagy, amit lájkolsz!

3. Ne fenyegetőzz kijelöléssel!

“Ha még egyszer kiposztolja valaki, hogy mi lenne az indián neve, kijelölöm a picsába!” - ugye, ismerős? Ne fenyegetőzz. Ha tényleg zavar, tényleg jelöld ki a picsába.

2. Ha olyat látsz, amit nem szabadna látnod

Megesik, hogy valaki véletlenül a címzett publikus falára küld el egy személyes üzenetet. Mit teszel, ha meglátod? Kussolsz. Nem lájkolod, nem osztod, nem kommentelsz be hülyeségeket, még akkor sem, ha téged érint. Ha nagyon érint, akkor lásd a 3. pontot.

1. Halál a Facebookra! Azonnal leiratkozom! És mindenkit felszólítok, hogy iratkozzon le! Örökre!

Oké, igazad van. De hogyhogy még mindig itt vagy? Vagy csak azért vagy itt, hogy a többieket csesztesd? De hát te is itt vagy. Menjél már. Egy hétig bírod majd, aztán kullogsz vissza szégyenszemre, miután kiderítetted, hogy az Ellón nem lehet lájkolni, és nem ismersz senkit. Na mi az, még mindig itt vagy?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.