A gyerekorvos ajánlhat fogamzásgátlót és óvszert a tiniknek

fogamzásgátlás
2014 október 11., 10:14

Melyik a legjobb fogamzásgátló egy fiatal nő számára? Melyik a legbiztonságosabb, kényelmes és kevéssé kockázatos módszer? Az amerikai orvosok szerint a válasz a hormonmentes spirál.

A legtöbb tizenéves a nyugati világban ma óvszert használ fogamzásgátlásra, aminek vitathatatlan előnye, hogy ez az egyetlen fogamzásgátló eszköz, amely a nemi betegségek ellen hatékonyan véd.

Mégis könnyen lehet, hogy a gumit hamarosan lányok milliói cserélik le, vagy egészítik ki méhbe helyezhető, és onnan bármikor eltávolítható spirálra. A legújabb szakmai ajánlások felmagasztalják az eszköz biztonságosságát, és az Obamacare néven elhíresült amerikai egészségügyi reform egy évvel ezelőtti bevezetése óta a mindenkire kiterjesztett alapszintű egészségbiztosítás már fedezi a spirálok árát is.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia történetében most első alkalommal tett közzé hivatalos ajánlást a fogamzásgátlásról az egyik legrangosabb gyermekgyógyászati folyóiratban.

Azt javasolják, hogy a gyermekgyógyászok más módszerek ajánlása előtt részesítsék előnyben a hosszú hatású fogamzásgátlókat, illetve az ilyen módszerek mellett javasolják az óvszerhasználatot a nemi betegségek megelőzésére.

Mi az a spirál?

A spirál egy kis, T-alakú eszköz, mely az orvos által a méhbe helyezve akár 10 éven át is megelőzheti a terhességet. Bár a tartós módszerek rendkívül megbízhatóak (akár 99,2%os védelmet nyújtanak), és a használatuk gyakorlatilag a felhelyezést kivéve nem kíván további beavatkozást, eddig az amerikai tinédzserek töredéke, és a magyar nőknek is csak alig 3-6 százaléka használt csak ilyen eszközöket. Ennek fő oka valószínűleg az eszközök ára volt, illetve az, hogy a felhelyezéshez elengedhetetlen az orvosi segítség.

Hatékony védelem

Egy CHOICE (Választás) neveű alapítványi kezdeményezés során a spirál fényesen bizonyította hatékonyságát. A projekt keretében 2007 és 2013 között közel 10.000 fiatal nő kapott ingyen fogamzásgátlókat. A résztvevőket tájékoztatták a különböző megoldások hatékonyságáról, és elsősorban a hosszú távon hatékony fogamzásgátlókat kínálták fel számukra. Az alapos és a tévhitek eloszlatására koncentráló tájékoztatás után az országos 4,5 százalékos használattal szemben a nők háromnegyede tartós módszert választott.

Ezek az injekciók, tapaszok, implantátumok és méhen belüli eszközök (melyek egy része egyáltalán nem tartalmaz hormonokat), a vizsgálatok szerint jobbnak bizonyultak, mint a naponta szedendő fogamzásgátló tabletták. Mivel a tablettát minden nap azonos időben kell beszedni és a hatásukat több tényező ronthatja (betegség, gyógyszerszedés, feledékenység), ezért a fenti tartós módszerekhez képest kevésbé biztonságosak. A hét éven át tartó projekt 15-19 éves résztvevőinek a velük egykorú lányokhoz képest csak töredéke esett teherbe: 2008 és 2013 között az ezer tinédzserből csak 34 lett terhes, közülük 19-en lettek anyák. Ehhez képest az átlagpopulációban az ennyi idős lányok között többszörös volt a teherbe esési arány: ezer főre 158,5 terhesség és 98 szülés jutott.

Sokan elvből ellenzik

A hormonmentes spirál elterjedésének az Egyesült Államokban ugyanakkor nemcsak az eszközöket övező általános tévhitek, de a vallási meggyőződés is akadálya lehet. Működési mechanizmusa miatt az abortuszellenes szervezetek és egyházak nagy része úgy véli, a hormonmentes spirál használata nem megelőzés, sokkal inkább terhességmegszakítás. A spirál szerintük az esemény utáni tablettához hasonló hatású eszköz, mivel a méhbe helyezett eszköz nem engedi beágyazódni az esetleg megtermékenyült petesejtet. Ezen hatásmechanizmusa miatt egyes munkáltatók (a leghíresebb egy barkácsbolt hálózat) már jelezték is, nem hajlandóak az alkalmazottaik számára ilyen fogamzásgátlási módszert is elérhetővé tevő biztosítást fizetni.

Tinimamik ellen

Az Egyesült Államokban nagyon komoly probléma a tinédzserterhesség.

A fejlett országok közül itt a legmagasabb a fiatalkori terhességek aránya. Tízszer annyi fiatal amerikai lány lesz terhes, mint Svájcban, és négyszeres a különbség Németországhoz vagy Franciaországhoz képest. (Magyarországon európai viszonylatban is alacsony tinédzserterhességek száma: évente körülbelül tízezer fiatal lány esik teherbe, és közülük nagyjából minden második szüli meg a gyermekét.)

A túl korai terhesség és anyaság a világon mindenhol csökkenti a lányok esélyét arra, hogy valaha is befejezik tanulmányaikat, és jelentősen növeli a szegénységi kockázatukat is. Ráadásul súlyos egészségügyi következményei is lehetnek egy túl fiatalon kihordott terhességnek mind az anyára, mind a babára. Ha mindez tömeges, annak pedig hosszú távú következményei vannak nemcsak az gyereklányok és családjuk számára, de az egész gazdaságra nézve. Ezért is olyan fontos a lányok iskoláztatása és a tizenévesek körében a későbbi gyermekvállalás feltételeinek megteremtése az egész világon.

Ez nem Amerika

Magyarországon évi 35 ezer abortuszt végeznek, de nincs sem iskolai felvilágosítás, sem TB-támogatott fogamzásgátlás

Itthon nem jellemző, hogy a nőgyógyászok a hosszú távú megoldást javasolnák a lányoknak. Magyarországon csak azoknak a nőknek ajánlják a spirált, akik már szültek.

Nálunk nincsenek olyan kezdeményezések, amelyek ingyenes fogamzásgátláshoz segítenék a rászorulókat, és hiába egyszeri kiadás, hiába megbízható a módszer, az ára több tízezer forint. Egyszerre. Egy havi tabletta háromezer forint. A spirál ára, melyet a magyar nők alig három százaléka használ, legkevesebb egy év alatt térül(ne) meg. Ráadásul mivel a spirál évekig (itthon ötévente javasolják a cseréjét) használható probléma nélkül, az is elképzelhető, hogy vannak olyan nőgyógyászok, akik szívesebben írják fel a gyógyszerügynök által reklámozott szereket.

A kockázatok és mellékhatások tekintetében a hormonális fogamzásgátlók veszélyeiről már írtunk korábban. A trombóziskockázat mellett a hormonkészítmények elég változatos enyhébb mellékhatásokat is kiválthatnak. A spirálról azt érdemes tudni, hogy erős havivérzést, pecsételést is okozhat, legnagyobb kockázatai a (nem steril)gyulladások és a méhenkívüli terhesség, melynek jeleit érdemes komolyanvenni.

A felvilágosítás amúgy sem része a tanterveknek, az abortuszok számának csökkentését is kizárólag az örökbefogadás propagálásával képzeli el a kormány. Úgy is mondhatnánk, hogy itthon csak a szexuális felvilágosításról való gondolkodás került spirálba, és az is lefelé tart.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.