A világ legnagyobb rablása történt 10 évvel ezelőtt Irakban

Ez lesz az új Kelly hősei, vagy a Sivatagi cápák mikor majd leforgatják. Csak azokban kevesebb pénzt visznek el.

A héten jelenik meg a Pay Any Price: Greed, Power and Endless War című könyv, amiből a New York Times közöl részleteket. A könyv részben Stuart W. Bowen  amerikai nyomozóról szól, akit Bush elnök küldött Irakba 2004-ben az amerikai invázió után, hogy megállítsa a korrupciót és pazarlást az országban. Az iraki és az amerikai tisztviselőknek volt mit ellopniuk, másfél év alatt 12-14 milliárd dollárt szállítottak az amerikai jegybankból Bagdadba katonai szállítógépeken, hogy az ország működését Szaddám Huszein elűzése után is biztosítani tudják.

Ebből a pénzből tűnt el kb. 1,6 milliárd dollár nem sokkal azután, hogy leszállították Irakba. Bowen éveken át próbálta kideríteni, hogy mi lett a pénzzel, de sokáig nem járt sikerrel. 2010-ben viszont előkerült a pénz egy része, egy libanoni katonai bunkerben találták meg 200 millió dollár értékű aranyrúddal együtt. Érdekes módon ezen a ponton sem az iraki sem az amerikai hatóságokat nem érdekelte túlságosan, hogy mi lett a pénzzel. Bowen hivatalát pedig 2013-ban megszüntették.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.