Csak az győzheti le a Fideszt, aki saját jogon is valaki

politika
2014 október 13., 05:00
comments 120

Az önkormányzati választás három legmeglepőbb győzelmét három újonc szerezte. Mindhárman függetlenként indultak, és mindhárman olyan településen tudtak nyerni, ahol tavasszal a Fidesz még magabiztosan nyerte el a parlamenti mandátumot:

2014 tavaszán

  • Békéscsabán 41,1 százalékot szerzett a Fidesz jelöltje. Az MSZP 27,2 százalékot, a Jobbik 20,8-at.
  • Pakson a Fidesz jelöltje 49.9 százalékkal nyert a 22,6 százalékot szerző jobbikos és a 20,3 százalékot szerző baloldali jelölt előtt.
  • Siófokon 46,8 százalékkal nyert tavasszal a fideszes. Itt a baloldal 25, a Jobbik 19.8 százalékot szerzett.

Vagyis mindhárom városban toronymagasan a Fidesz volt a legerősebb párt. Kettőben most is:

  • Békéscsabán 17 képviselőből 11;
  • Siófokon 11 képviselőből 7

fideszes lesz a városi közgyűlésben. A kakukktojás Paks, ahol a győztes polgármesterjelölt támogatói a közgyűlésben is fölényesen nyertek:

a 11 fős testületben 8 képviselőjük lesz, és csak egyetlen fideszes, a polgármesterválasztáson megsemmisítő vereséget szenvedő kenus, Kozmann György jutott be.

A három meglepetésember ugyan újonc a politikában, de egyáltalán nem ismeretlen.

Helyben mindhárman ismert és elismert közszereplők voltak, akikben az is közös, hogy az elmúlt négy évben komoly érdeksérelmet okozott nekik a hatalom.

Paks

A Pakson mindent vivő Süli János - aki amúgy a Fidesz egyik fiókszervezete, a Kisgazda Polgári Egyesület madocsai elnöke és akit a Fidesz társutas pártja, a KDNP is támogatott az önkormányzati választáson - akár a Fidesz jelöltje is lehetett volna. Süli 31 évig dolgozott az atomerőműben, aminek 2009-ben az igazgatója is lett. Bár a posztra Bajnai nevezte ki, Süli Orbán Viktortól kérdezte meg, hogy elfogadja-e a felkérést. Orbán igent mondott, aztán a Fidesz választási győzelme után, 2010 szeptemberében az atomerőmű rendkívüli közgyűlésén mégis leváltották.

Az okokról keveset tudni. A Népszabadság szerint ezt "állítólag" nem Orbán, hanem "az energetikai lobbi Sülit nem kedvelő, kormányközeli befolyásosai" erőltették.

Pakson amúgy 2010-ben a Fidesz támogatásával nyert a várost 2002 óta irányító, egykor MDF-es, de 2010-ben függetlenként induló Hajdú János. Ő májusban jelentette be, hogy nyugdíjba vonul. A helyi KDNP ekkor ajánlotta Süli jelölését, de a Fidesz központjában inkább a 2010-ben még Hajdú ellen induló Kozmann Györgyöt, az olimpiai bronzérmes kenust választották jelöltnek.

A városi Fideszben többen úgy érezték, hogy a központ a megkérdezésük nélkül eröltette rájuk az akaratát. Süli maga is úgy véli, hogy ezért nyerhetett. "Szerencsétlen volt, hogy előbb bejelentette Hirt Ferenc, hogy Kozmann György a Fidesz jelöltje, mielőtt helyben erről tárgyaltak volna" - mondta a Paksi Hírnöknek.

Békéscsaba

A győztes Szarvas Péter a békéscsabai központú Körös Volán vezérigazgatója volt tavaly augusztusig, amikor váratlanul kirúgták. Hogy pontosan miért, azt nem tudni. Egy évvel kirúgása előtt még stabilnak tűnt a pozíciója, annyira, hogy ő volt a volántársaságok átszervezése után a dél-alföldi regionális volántársaság igazgatói posztjának várományosa is. Leváltása után az MSZP és az LMP is kiállt mellette, a választáson pedig a Jobbik is támogatta. Vantara Gyula, a város akkori fideszes polgármestere "szakmai véleménykülönbségeket" emlegetett leváltása után.

Siófok

Itt a város volt rendőrkapitánya győzte le nagyon simán azt a Balázs Árpádot, aki már húsz éve irányította a várost. Pedig Lengyel Róbert csak augusztusban döntött úgy, hogy elindul, a Fidesz pedig utána rögtön durva támadásokba kezdett. Hirtelen elfelejtődött, hogy 2012-es távozásakor még felállva tapsoltak neki a képviselőtestületben.

Vagyis a Fideszt csak olyanok tudták meglepni, akik helyben ismert és elismert közszereplők voltak.

UPDATE 9:45

Kiskunfélegyházi olvasónk, Ferenc szerint városa is beillik azon települések sorába, ahol egy helyben ismert és elimsert közszereplő tudta legyőzni a Fidesz jelöltjét. Itt is az történt, mint Pakson. A helyi szervezet egy helyben ismert és elismert vállalkozót, Csányi Józsefet támogatta, de a központ kiállt az elmúlt négy évben botrányról botrányra vergődö polgármester, Kapus Krisztián mellett. A helyi pártszervezet tagjait kizárták. A választást Csányi fölényesen megnyerte, és a képviselőtestületben is a lázadók szereztek többséget - a tíz egyéni választókerületből kilencben nyertek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.