Globális halpara van: a trópusi halak elhagyják a trópusokat

ÁLLAT
2014 október 13., 15:49
comments 22

A klímaváltozás és a világ óceánjainak felmelegedése miatt a trópusi halak a sarkkörök felé, a hidegebb vizekbe vándorolnak, és ha ez a trend folytatódik, akkor 2050-re rengeteg halfajta tűnhet el a trópusokról – ezt állítja egy új tanulmány, amit a University of British Columbia kutatói készítettek.

A legrosszabb esetben (ha az óceánok átlagosan 3 fokkal melegednek 2100-ig) évtizedenként 25 km-rel vándorolhatnak el, de a legjobb esetben (1 fokos melegedés 2100-ig) is 14 km-t mehetnek odébb.

Ennek súlyos következményei lehetnek a trópusokon, ahol az embereknek élelmezési és kereskedelmi szempontból is fontos a hal. A kutatók 802 kereskedelmi szempontból fontos fajt tanulmányoztak.

Azt egyelőre nem tudni, hogyan befolyásolná a különböző kereskedelmi egyezményeket, ha új területen jelennének meg invazív halfajták. (IBTimes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.