Jáksó László cége bombaüzletet kötött

Nagyot ment a Heti Hetes műsorvezetője, egyben az MTVA ötletguruja.

A vs.hu kikérte a Szépművészeti Múzeumtól a kölcsönzött képek listáját és a kölcsönadásokról szóló szerződéseket 2013-tól 2014 májusáig, miután megtudták, hogy a múzeum Jáksó László és Halkó Gabriella cégével, a Brand Lab Kft.-vel kötött nagy értékű képekről kölcsönadási szerződést 2013 végén.

Kiderült, hogy a cégnek a múzeum 10, összesen 292,5 millió forintnyi festményt (VII-XVIII. századi reneszánsz és barokk festők műveit) adott kölcsön 2013. december 10-től. A szerződés szerint képenként havi 15 ezer forint plusz áfát fizetett a kölcsönvevő kft. A képek 3 hónapig voltak a cég kijelölt helyszínén.

2013 októbere óta miniszteri engedéllyel, indokolt esetben akár magánszemélyek is kölcsönözhetnek állami tulajdonú műtárgyakat, de a szabályozásban előírják, hogy a kölcsönzéshez „nemzeti kulturális érdek” vagy a nagyközönségnek történő bemutatás fűződjön. Csakhogy a képeket a nagyközönségnek soha nem mutatták meg.

A kölcsönszerződés (amit egyébként Halkó Gabriella kötött) a vs.hu szerint 2016 végéig lett volna érvényes, de azt 2014. március 10-i dátummal indoklás nélkül, visszamenőleges hatállyal felmondták. Ilyen korábban sosem történt.

Kötelező lett volna Balog Zoltán emberminiszter hozzájárulását kérni, de a múzeum azt mondta: az Emmi a gyakorlat szerint csak a már aláírt kölcsönzési szerződésekhez ad hozzájárulást, utólag, de minthogy a kölcsönzési jogviszony „hamar” megszűnt, a jóváhagyást kérni okafogyottá vált. (A Brand Labbel kötött szerződést elsőre ki sem adták, mondván, hogy azt utólag úgyis visszavonták.)

A Brand Labet egyébként a két tulajdonos 2010-ben Habony Árpád húgától vette meg.