Ha eddig kételkedett volna a választások tisztaságában, nyugodjon meg!

POLITIKA
2014 október 14., 12:23
comments 74

Ne dőljön be a bérrettegőknek! Magyarországon igenis működik a jogállam, az arra hivatottak pedig gondosan őrködnek a választások tisztasága felett.

Vegyük például az V. kerületi Helyi Választási Bizottságot (HVB).

Juhász Péter, az Együtt-PM belvárosi polgármesterjelöltje például október 12-én beadvánnyal fordult a HVB-hez, kifogásolva, hogy a választás napján reggel 9 óra 30 perckor ismeretlenek eltávolították választási plakátjait a Sütő utca 1. szám alatti szavazóhelyiség elől.

A bizottság pedig helyt adott a panasznak, és el is tiltotta az ismeretlen elkövetőket a további jogsértésről. Erről a testület 180/2014 (X. 13.) számú határozatából értesülhettünk.

Igen, jól gondolja. A zárójelben a X. 13. a határozat meghozatalának dátuma.

Ugyanígy a választást követő napon tiltották el a további jogsértéstől a Markó utca 18-20 szám alatti szavazóhelyiség szavazatszámláló bizottságának a tagjait, akik túlzó buzgalmukban maguk láttak neki a jogszerűen kihelyezett választási plakátok eltávolításának hajnali fél hatkor, a szavazóhelyiség nyitása előtt.

Hiába, no. Ezeknek az ügyeknek van némi átfutási idejük.

A HVB-t a körültekintés hiányával sem lehet vádolni. Itt van például Juhász járdára fújt hirdetéseinek esete. Ezeket Juhász szerint közterületesek mosták le, pedig azok a törvény alapján plakátnak számítottak, így felfújásuk jogszerű volt.

A beadványához képeket is csatolt a lemosott feliratokról.

A bizottság némi mérlegelés után megállapította, hogy a felvételek alapján nem azonosítható a kifogásolt cselekmény helyszíne, vagyis

nem zárható ki, hogy a Juhászt népszerűsítő feliratok nem egy másik kerületben voltak-e az aszfaltra fújva.

Márpedig, ha netán másik kerületben lettek volna, akkor az V. kerületi HVB nem is illetékes az ügyben, ugye.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.