Teherautón szállítható méretű fúziós reaktort ígér a Lockheed Martin

2014 október 16., csütörtök 16:10
103

A Pentagon legnagyobb beszállítója, a Lockheed Martin szerdán jelentette be, hogy fontos technológiai áttörést sikerült elérniük, aminek következtében tíz éven belül elképzelhetőek olyan fúziós reaktorok, amik akár egy teherautó platóján is elférnek majd.

Ez egy régi vágyálma számos kutatócsoportnak, de eddig hasonló bejelentésre nem nagyon vetemedett senki. A most belengetett kutatások alapján az eddigi reaktornál tízszer kisebb fúziós erőmű jöhetne létre. Az utóbbi években a Lockheed számos alternatív energetikai projektbe szállt be, többek között óceánenergetikai projektekbe is. A Lockheed fúziós energetikai projektjétől azt várják, hogy sokat segíthet az egyre növekvő globális energiaínség enyhítésén.

A vállalat reményei szerint egy éven belül elindulhat a modell tesztüzeme, tíz éven belül pedig kész minireaktorok lesznek majd. Egy hasonló kisebb reaktor fedezné a haditengerészet egy hajójának energiaszükségletét, és megoldódna az egyéb üzemanyag odavitelének logisztikai problémája.

Javítás: ez az utolsó mondat azt a téves állítást tartalmazta, hogy működik már bárhol (nem hogy hajókon!) rendesen fúziós reaktor. Erről azonban valószínűleg nincs szó, a Reuters alighanem téves összefoglalójára alapozva írtuk mi is ezt, a hibáért elnézést kérünk. (ScientificAmerican)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt