Habony Árpádot és a NAV elnökét is kitiltották Amerikából

politika
2014 október 17., 10:04
comments 845

Nem hivatalos értesülésünk, de több egymástól független helyről megerősített hír, hogy a NAV és a Századvég vezetőit tiltották ki az Amerikai Egyesült Államokból.

A döntést az USA külügyminisztériuma hozta meg. Az atv.hu értesülése szerint összesen 10 magyar állampolgárt érint a döntés.

Úgy tudjuk, hogy a tíz között van

  • Habony Árpád, akinek hivatalos tisztsége ugyan nincs, de Orbán Viktor egyik legfontosabb tanácsadója.
  • Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke. 
  • Vida Ildikó, a NAV elnöke.
  • Az Index értesülése szerint még két NAV-os vezető is a listán van.

Korábban úgy értesültünk, hogy talán Giró-Szász András volt kormányszóvivő is a listán van, ezt azonban a Miniszterelnökségen határozottan cáfolták.

Az USA kormánya azt állítja, hogy ezek az emberek korrupcióban érintettek vagy haszonélvezői korrupciónak. Megkérdeztük a budapesti nagykövetséget, hogy a konkrét gyanúról értesítették-e a magyar hatóságokat, erre a kérdésre azonban egyelőre nem tudtak válaszolni.

Az USA tudhat néhány magyarországi korrupciós ügyről, erről itt írtunk.

Politikai vonalon azt hallottuk, hogy az USA elsősorban a magyar - orosz közeledés miatt ennyire szigorú az Orbán-kormánnyal és annak háttérembereivel.

Pénteken bekérették a magyar külgazdasági minisztériumba az USA magyarországi nagykövetét helyettesítő ügyvivőt. Az USA-nak jelenleg nincs magyarországi nagykövete. A minisztériumban magyarázatot várnak tőle a kitiltásokra, és a konkrét gyanúról is kérdeznék Abdré Goodfriendet.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt