Azerbajdzsán egyszer csak elengedett 84 foglyot

2014 október 18., szombat 13:21
7

Egy magas rangú tisztviselő mondta el, hogy Ilham Aliyev azeri elnök kegyelemben részesített 84 foglyot, köztük négy emberi jogi aktivistát.

A szabadulók között van a Nida nevű civil szervezet három tagja, Bahtiar Guliev, Sahin Novruzlu és Elsever Mursali. Őket kábítószer birtoklásának vádjával ítélték súlyos börtönbüntetésre idén májusban. A három fiatalt azután vették őrizetbe, hogy az emberi jogok megsértése és a korrupció elleni tiltakozásul békés tömegtüntetést szerveztek a fővárosban, Bakuban.

Amnesztiával szabadult Hasan Husseinli ismert emberi jogi aktivista, egy értelmiségi civil szervezet elnöke is. Őt késeléssel vádolták meg, és idén júliusban hat évi börtönre ítélték.

Helyi és nemzetközi civil szervezetek kiborultak azon, hogy az országban Aliyev elnök újraválasztása óta erősödött az ellenzékiek elnyomása. Emberi jogi aktivisták szerint több tucatnyira tehető a politikai foglyok száma Azerbajdzsánban, amit a hatalom folyamatosan cáfol. Nemzetközi megfigyelők egyetértenek abban, hogy nem volt demokratikusnak tekinthető a tavalyi választás. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt