Azerbajdzsán egyszer csak elengedett 84 foglyot

POLITIKA
2014 október 18., 13:21
comments 7

Egy magas rangú tisztviselő mondta el, hogy Ilham Aliyev azeri elnök kegyelemben részesített 84 foglyot, köztük négy emberi jogi aktivistát.

A szabadulók között van a Nida nevű civil szervezet három tagja, Bahtiar Guliev, Sahin Novruzlu és Elsever Mursali. Őket kábítószer birtoklásának vádjával ítélték súlyos börtönbüntetésre idén májusban. A három fiatalt azután vették őrizetbe, hogy az emberi jogok megsértése és a korrupció elleni tiltakozásul békés tömegtüntetést szerveztek a fővárosban, Bakuban.

Amnesztiával szabadult Hasan Husseinli ismert emberi jogi aktivista, egy értelmiségi civil szervezet elnöke is. Őt késeléssel vádolták meg, és idén júliusban hat évi börtönre ítélték.

Helyi és nemzetközi civil szervezetek kiborultak azon, hogy az országban Aliyev elnök újraválasztása óta erősödött az ellenzékiek elnyomása. Emberi jogi aktivisták szerint több tucatnyira tehető a politikai foglyok száma Azerbajdzsánban, amit a hatalom folyamatosan cáfol. Nemzetközi megfigyelők egyetértenek abban, hogy nem volt demokratikusnak tekinthető a tavalyi választás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.