Horváth András januárban két, amerikaiak felé történő korrupciós kísérletről beszélt a Nemzeti Nyomozó Irodának

Az egykori NAV-szakértő, aki még tavaly év végén állt elő azzal, hogy sokmilliárdos áfacsalás-sorozat zajlik Magyarországon, most a Népszavának mondta el, hogy hogyan képzelhető el az adóhatóság érintettsége a most kirobbant botrányban.

Horváth szerint két amerikai multicéggel kapcsolatban történt korrupciós kísérlet. A két cég egy magyar gabonakereskedelmi vállalat vásárolja volt. Ez a magyar cég Horváth szerint érintett az áfacsalásokban. És Horváthot egyik forrása arról tájékoztatta, hogy "bizonyos személyek kenőpénzt próbáltak kérni a két amerikai vállalattól".

A volt NAV-alkalmazott a két céget nem nevezte meg, viszont azt elmondta, hogy ezekről a dolgokról beszámolt a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozóinak is, amikor idén januárban kihallgatták. Akkor beszélt arról is, hogy a gabonakereskedelmi céggel szembeni NAV-vizsgálatot az adóhatóságon belüli utasításra leállították. Azt Horváth nem tudja, hogy a korrupciós kísérletben résztvevő személyek állami alkalmazottak-e.

Horváth András (Fotó: Botos Tamás)

Az Egyesült Államok ügyvivője, André Goodfriend viszont pénteki tájékoztatóján éppen arról beszélt, hogy olyan korrupciós esetekről van szó, melyekről a kormánynak is tudnia kell. Példaként ekkor implicit módon éppen a Horváth Andrástól származó információkat hozta fel.

A korrupciógyanús esetek miatt több magyar állampolgárt is kitiltott az Egyesült Államok területéről az amerikai kormány egy elnöki rendeletre hivatkozva. A listát az amerikaiak nem hozzák nyilvánosságra, de a sajtóba szivárgó információk szerint a NAV három vezetője, köztük Vida Ildikó is érintett. Ezt az információt a NAV részéről se nem cáfolták, se nem erősítették meg, kérdéseinkre nem kaptunk még választ.

Arról, hogy miről szólhat ez az egész történet, itt írtunk hosszabban.