Legyezők, színházjegyek – Japánban ezért két miniszter mond le

külföld
2014 október 20., 07:13
comments 37

JAPAN-POLITICS-WOMEN-OBUCHI

Gyanús kampánypénzes trükközések miatt távozik Sinzó Abe kormányának két női tagja, az iparért és kereskedelemért felelős Obucsi Jukó, és az igazságügyminiszter, Matusima Midori – írja a Bloomberg. Előbbi a politikai pénzek törvényellenes felhasználása, utóbbi pedig a választási törvények megsértése miatt mondott le. Konkrétan:

  • Obucsi politikai kampánycsapata olcsóbban kapott színházjegyeket a listaárnál, és egyébként 2 millió jen értékben vásároltak egy olyan cégtől, aminek egyik igazgatója Obucsi sógora volt,
  • Matusima kampánya pedig papírlegyezőket osztogatott, ami sérti a japán választási törvényeket.

Egyik ügyben sincs ítélet, vádemelés vagy nyomozás, csak sajtóhírek.

Az egyébként elég népszerűtlen dolgokkal – leginkább adóemeléssel és inflációgerjesztéssel – próbálkozó Abe tudatosan használta a kabinet női tagjait arra, hogy elterelje a figyelmet a gazdasági ügyekről. Most viszont pont a két legfontosabb női arc ment el a kormányából a fenti ciki ügyek miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.