Meghalt Szentmihályi Szabó Péter

GYÁSZ
2014 október 20., 14:38
comments 196

Az író, költő, műfordító haláláról a családja ma értesítette az MTI-t. Eszerint Szentmihályi Szabó Péter hosszan tartó, súlyos betegség után hétfőn, életének 69. évében halt meg. A temetéséről később intézkednek.

13_szentmihalyiszabo_peter_hende_csaba_1

A József Attila-díjas író, költő 1979-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, később ügyvezetője, 1985-től a Galaktika című folyóirat főmunkatársa volt. Az 1990-es évek elején a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetőjeként, 1995 és 1997 között a The Hungarian Observer főszerkesztőjeként dolgozott. Oktatott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, 1998 és 2000 között pedig a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnökségi tagja volt.

Angolból fordított (ő fordította le Aldous Huxley Szép új világ című regényét), emellett irodalomtörténészként a 20. századi költészettel foglalkozott.

Nyáron a kormányban felmerült, hogy Magyarország nagykövete lehetne Rómában, de az emiatt kitört botrány után félreállt.

Szentmihályi írt verset a kommunizmushoz, betiltott Magyar Gárdához, hibáztatta Magyarország problémáiért a zsidókat, a cigányokat és más itt élő kisebbségeket. Augusztusban a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában lévő állami cég, a Zrínyi Kiadó kiadta Szentmihályi verseit, a könyv bemutatóján pedig Hende Csaba tartott méltató beszédet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.