Szijjártó Amerikába megy

Ezt Fülöp Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke közölte az MTI-vel. Szijjártó programjairól is beszámolt, arról hivatalosan nem közöltek semmit, hogy a külügyminiszter tárgyalni fog-e az amerikaiakkal az USA-ból kitiltott magyarokról. (Az legalább tehát biztos, hogy Szijjártó nincs a kitiltott kormánytagok között.)

Szijjártó Péter egyébként már ma elhagyta Magyarországot, először Luxemburgba ment.

Szijjártó kedden Washingtonba utazik, ahol Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárral tárgyal, szerdán pedig Amos Hochstein energiaügyekért felelős különmegbízottal találkozik. Az amerikai útján több üzleti találkozón is részt vesz, többek között a General Motors és a General Electric vezetőségével folytat megbeszélést, és „ünnepélyes keretek között” átadja a General Electric alelnökének a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést.

Az USA-ból aztán Kanadába utazik, ahol találkozik John Baird külügyminiszterrel, és Torontóban részt vesz az október 23-ai megemlékezésen és állampolgársági eskütételen. A miniszter ezután torontói és ottawai üzleti találkozókon vesz részt.