Szijjártó Péter elhagyta Magyarországot

POLITIKA
2014 október 20., 08:07
comments 323

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn Luxemburgban tárgyal európai kollégáival, vagyis az EU többi külügyminiszterével. Ez lesz az első alkalom, hogy Szijjártó részt vesz ilyen találkozón. A találkozónak öt hivatalos témája lesz: ebola, Iszlám Állam, Gáza, Líbia és Ukrajna.

Hivatalosan biztosan nem lesz napirenden az USA fellépése a magyarokkal szemben, ugyanakkor a tanácskozás szüneteiben Szijjártó Péternek lehet hogy kínos kérdésekre kell majd válaszolnia.

Külön tárgyal Luxembrurgban Szijjártó a szlovák, lengyel és cseh külügyminiszterekkel is. Információink szerint a lengyel kormánynak nagyon súlyos kifogásai vannak a magyarok oroszpárti politikája miatt, és a V4-nek nevezett szövetség a működésképtelenség határán van a konfliktus miatt. Ez a vita bizonyosan előkerül majd ebben a körben.

Ahogy végez Luxemburgban, utazik tovább, egyenesen Washingtonba. Ott államtitkári szinten fogadják. Vicoria Nuland, az európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárral tárgyal, továbbá találkozik Nuland helyettesével, Hoyt Leevel és az energetikai megbízottal, Amos Hochs-szal.

Ellenséges hangulat várja majd. Nuland október 2-án egy washingtoni konferencián tartott előadást az európai helyzetről, és akkor ezzel fordult a magyar kormányhoz:

Miközben a térség országai élvezik a NATO és az EU nyújtotta előnyöket, vannak olyan vezetők a térségben, akik mintha elfelejtették volna, hogy ezek az intézmények milyen alapértékeken nyugszanak. Azt kérdezem ezektől a vezetőktől, hogyan képesek minden éjjel a NATO ötödik cikkelyének takarója alatt aludni, miközben nap mint nap az illiberális demokráciát erőltetik, felkorbácsolják a nacionalista érzelmeket, korlátozzák a sajtó szabadságát és démonizálják a civileket? Kérdezem azokat, akik korrupt hivatalnokokat védenek az igazságszolgáltatástól, megkerülik a saját parlamentjüket, ha nekik úgy kényelmesebb, vagy piszkos egyezségeket kötnek, amelyekkel növelik országuk függőségét egyetlen energiaforrástól, annak ellenére, hogy a diverzifikálás mellett kötelezték el magukat. Azt kérdezem tőlük, ezek a lépések vajon hogyan erősítik és teszik biztonságosabbá az országukat?

Nuland már ekkor utalt arra, hogy korrupció fertőzi a magyar államigazgatást és ez ellen a magyar kormány semmit sem tesz.

Magyarországot akkor Németh Zsolt volt külpolitikai államtitkár képviselte a konferencián, aki válaszul azt mondta, hogy az USA-nak nincsenek pontos ismeretei a magyarországi helyzetről, mert nincs nagykövetük Budapesten, hanem csak ideiglenes ügyvivő vezeti a képviseletet.

Szijjártó Péter másnap válaszul azt mondta, hogy  magyar emberek sokat tettek a szabadságukért, azért, hogy Európának ezen a részén is diktatúra helyett demokrácia legyen.

Az üzengetés után most először találkozik egymással a két politikus, és azóta sokat romlott a magyar – amerikai viszony.

Szijjártó külügyminiszterként eddig még csak Pozsonyban és Bécsben tárgyalt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.