Repülőgép-balesetben halt meg a francia olajvállalat vezetője Moszkvában

Európa harmadik legnagyobb olajvállalat, A Total 63 éves vezérigazgatója Christiophe de Margerie repülőgépe éjfél után kevéssel szenvedett balesetet az orosz TASSZ-hírügynökség jelentése szerint.

De Margerie, akivel szemben rendszeresen fogalmazódtak meg korrupciós vádak, azért utazott Oroszországba, hogy ott befektetésekről tárgyaljon a kormánnyal. A Total egyike a legnagyobb külföldi befektetőnek Oroszországban.

A Falcon 50-es repülőgépe, amivel Párizsba indult volna vissza, egy hóeltakarító járművel ütközött össze felszállás közben a moszkvai Vnukovo reptéren. A gép ennek ellenére felszállt, de a sérülések miatt a pilóta úgy döntött, hogy inkább leteszi a gépet. A gépről tűzet jelentettek, majd nem sokkal később a földbe csapódott. De Margerie és a legénység három tagja is az életét vesztette. Az orosz vizsgálat szerint a hótakarító vezetője részeg volt.

(Christiophe de Margerie /AFP)

A Total annak ellenére, hogy EU-szankciók sújtják Oroszországot, egy pillanatig nem titkolták, hogy továbbra is terveznek az oroszokkal együttműködni. Júniusban az orosz Lukoil társaságában vágtak bele egy szibériai feltárásba.

De Margerie egyike volt azoknak, akiket megvádoltak azzal, hogy kijátszották az ENSZ programját, és lehetőséget teremtettek Iraknak, hogy humanitárius ellátásért cserébe olajat adjon el 1995 és 2004 között. Az Iránnal és Irakkal kötött gyanús üzletei miatt Franciaországban is vádat emeltek ellene. 2007 óta vezette ő a Totalt. (Business Insider)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.