Rogán Antal Oroszország kedvére tett

gazdaság
2014 október 22., 09:02
comments 473
  • Kicselezzük az Európai Bizottságot, hogy megépülhessen a Déli Áramlat magyar szakasza. 
  • Az orosz vezeték érdekében Rogán Antal nyújtott be törvénymódosítást kedden.
  • Ez üzenet is Amerikának: ebben az ügyben Moszkvával vagyunk.
  • A Gazprom ősszel már kapott törvényi támogatást, hogy kereskedelmi engedély nélkül és adómentesen tarthasson gázt Magyarországon.
  • Tovább erőlteti a Fidesz az oroszoknak tetsző politizálást. Ez alapján várható, hogy az USA további nyomás alá helyezi a magyar kormányt.

Rogán Antal fideszes frakcióvezető a parlament gazdasági bizottságának elnökeként kedden beadott egy törvénymódosítást, ami lényegében az orosz állami Gazprom kedvéért készült.

Az áll benne, hogy olyan cég is építhet gázvezetéket Magyarországon, amelynek nincs földgázszállítási engedélye.

Ez egyértelműen arról szól, hogy az oroszok a Déli Áramlatot elkezdhessék építeni Magyarország területén. Az EU szabályai szerint ugyanis a Déli Áramlatot nem lehetne használni, így a Gazprom nem kaphatna rá Magyarországon szállítási engedélyt. Ha most a magyar törvény szétválasztja az építési engedélyt a szállításitól, akkor jogszerűen elkezdődhet az építkezés, legfeljebb ha kész a vezeték, akkor nem lehet használni. Utóbbi eshetőségre persze nem számítanak sem Budapesten, sem pedig Moszkvában.

A törvény célja, hogy kész helyzet elé lehessen állítani a világot: legyen vezeték mindenképpen. A mostani konstrukció szerint ugyanis az EU törvényeivel ellenkezne a vezeték működése. Az EU tiltja, hogy ugyanazon a cégé legyen a vezeték, mint amelyik kizárólagosan szállíthat benne gázt, és amelyik a vezetéket üzemelteti is. A Gazprom pontosan ezt akarja a Déli Áramlattal.

Rogán meg akarja úszni, hogy most Bulgária sorsára jussunk

Amikor idén nyáron Bulgáriában elkezdték építeni a Déli Áramlatot, akkor az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Bulgária ellen. Az USA is tiltakozott a bolgároknál, és a két nyomás hatására felfüggesztették az ottani építkezést. Rogán mostani törvénymódosítójával talán ki lehetne trükközni az EU-s tiltást, és talán meg lehet úszni a kötelezettségszegési-eljárást. Ettől még az EU-nak nem kell engedélyeznie a vezeték használatát, ha készen lesz, de egészen más lesz a tárgyalási pozíció ha már készen van a vezeték (aminek teljes ára vetekszik az új paksi erőmű árával), mintha csak papíron tervezgetik azt.

photo_camera )

A Déli Áramlat egy tíz éve tervezgetett hatalmas gázvezeték, ami Oroszországból indulna, a Fekete-tenger alatt menne végig keresztbe nyugat felé, majd Bulgária–Szerbia–Magyarország–Ausztria útvonalon hozna gázt. Az oroszok ezzel kikerülhetnének Ukrajnát mint tranzitországot, és elvennék a lehetőséget, hogy azeri vagy türkmén (tehát nem orosz) gáz jelenjen meg az európai piacon.

Ez politikai jelzés is: inkább Moszkva mint Washington kedvét keressük

Rogán most beadott törvénye így részben válasz lehet az amerikai nyomásra: a magyarok nem engednek, továbbra is mindent megtesz a magyar vezetés az orosz érdekek érvényesítéséért. Az is valószínű, hogy Orbán Viktor már szeptemberben megígért egy ilyen törvényt Alekszej Millernek, a Gazprom elnökének, amikor az orosz állami óriásvállalat vezetőjét Budapesten fogadta.

És még Simicska is bekavar?

Miller és Orbán akkor abban is megállapodtak, hogy még októberben eldől, hogy melyik magyar cég vesz részt az itthoni szakasz megtervezésében. Úgy tudjuk, hogy ennek már el kellett volna dőlnie. Információink szerint az a csúszás oka, hogy az oroszok sokallták az árat, amit a magyar kormány által támogatott cég kért volna. A Figyelő azonban arról ír, hogy a halogatás mögött itt is a Simicska – Orbán háború van: a Déli Áramlat hazai szakaszát építő cég magyar felét még a Simicskához kötődő MVM-es vezetők ellenőrzik, (a másik felét az oroszok). És az MVM-es vezetés nem annak adná a munkát, akit Orbán Viktor kiszemelt. Orbán kedvezményezettje információink szerint az Olajterv lenne (ennek társtulajdonosa Seszták Miklós fejlesztési miniszter unokatestvére), a Figyelő szerint azonban az MVM egy olyan konzorciumot támogatna, amelynek magyar szereplői az Euroil Kft, az Unitef Zrt. és a Főmterv Zrt

Hajrá Gazprom, hajrá Oroszország!

És ugyan a tender csúszik, a magyar politikai vezetés igyekszik gyorsan eredményeket szállítani az oroszoknak. Rogán mostani módosítási javaslata előtt Mengyi Roland (Fidesz) olyan törvényt nyújtott be, ami alapján a Gazprom hazai kereskedelmi engedély nélkül tarthat gázt magyarországi tárolókban. Így a Gazpromnak adót sem kell fizetnie az itt tartott gáza után.

Az MVM most ősszel állapodott meg a Gazprommal, hogy a tavaly államosított hazai tárolókban 700 millió köbméter gázt raktározhat. Ez egyébként egy átlagosan hűvös télen körülbelül két hétre fedezné a teljes hazai fogyazstást. Arról azonban semmilyen kötelezettsége sincs a Gazpromnak, hogy ezt a gázt Magyarországnak adja el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.