Salgótarján helyett Balassagyarmat lesz Nógrád megye központja

Balassagyarmatra kerül a Nógrád megyei önkormányzat székhelye. Az új testület szervezeti és működési szabályzatának tárgyalásakor Barna János alelnök javasolta a székhely áthelyezését. Az újonnan megválasztott elnök, Skuczi Nándor (mindketten Fidesz-KDNP) viszont hangsúlyozta: nem támogatja a javaslatot, és ezt kéri a közgyűlés tagjaitól is.

Az alelnök akarata érvényesült, 8 igen, 1 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett az áthelyezésre szavaztak a salgótarjáni megyeházán. Az MTI beszámolja szerint

dörgő taps és ünneplés, másrészt nagy döbbenet fogadta a döntést.

Történelmileg amúgy indokolható a döntés, 1790-ben épült a vármegyeháza Balassagyarmaton, és egészen 1950-ig megyeszékhely volt, amikor a kommunisták a mintaszerű iparvárosba, Salgótarjánba tették át a megye székhelyét, de az időzítés a választási eredmények ismeretében - maradjunk annyiban - nem szerencsés. A megkérdezett politikusok mindegyike cáfolta, hogy az áthelyezési javaslat hátterében az állna, hogy Salgótarjánban baloldali többségű önkormányzat nyert, valamennyien azt mondták, az ülésen elhangzott érvek miatt szavaztak így. (via MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.