Zoknitartó? Bajuszkötő? Pénztárca? Már mind történelem!

  • Szoktál ebédelni, mozijegyet, koncertjegyet venni, automatából üdítőzni?
  • De nem mindig van nálad kápé?
  • De mindig nálad van a mobil?
  • Akkor a Simple érdekelni fog!
Olvasó éves előfizetést vásárol két tyúkért (tényleg, 1874-es kép: wiki, barter szócikk)

Elég szép eredmény az emberi civilizációtól, hogy már nem kell egy véka búzával, egy kosár tojással vagy néhány szűz leánnyal elindulni vásárolni, a cserealap lehet egy könnyebben kezelhető holmi, az úgynevezett pénz. Az se rossz, hogy már a pénzt sem kell valójában magunkkal vinni, egy bankkártya is elég lehet a vásárláshoz. De még a bankkártya is felesleges nyűg, extra teher, elveszíthető holmi, hiszen van valami, ami úgyis mindig nálunk van.

A mobil.

A telefonhoz már csak elegendő térerő kell, és bárhol, bármikor hozzáférhetünk a számlán lévő pénzünkhöz. Mágia ez, aki még látott papír tízforintost forgalomban ('92-ben vonták be), annak örök csoda marad, hogy akár a Hortobágy közepéről el tudja utalni a neten rendelt fityerfutty árát a forgalmazónak. De a fene se akar netbankba belépni, visszaigazoló kódot kopipésztelni, netán - ilyen bank is van - egy kis billentyűzetes kulcstartóval kódot generálni, ha csak egy üdítőt szeretne az italautomatából.

Milyen király lenne egy köteg bankóval fizetni egy pizzáért!

De már erre is van létező, megrendelhető, Magyarországon működő megoldás. A Simple nevű mobilalkalmazással egy virtuális pénztárcát hozhatunk létre a telefonunkon, amivel akár azt a bizonyos kólát is ki tudjuk zörgetni a gépből. (Merthogy bizony vannak erre alkalmas automaták is, egyre több, mindenfelé). Vagy prompt kifizethetjük a neten rendelt mozijegyet, pizzát, ilyesmit, kódok, PIN-ek nélkül. Esetleg az étteremben az asztalnál a telefonon megrendelhetjük és fizethetjük az ebédet, a pincért csak akkor látjuk, amikor hozza a tápot (ez a Mobilpincér nevű szolgáltatás).

Szeretsz sorban állni a mozipénztárnál? Hát, akkor rossz hírünk van: mostantól nem kell sorban állni a mozipénztárnál. A mobilon megnézed, hol mi van, kiválasztod, mi érdekel, megveszed a jegyet, egy perccel a film előtt betoppansz, megmutatod a kapott kódot és kész - tiszta sci-fi.

De tényleg, hogy élvezné ezt Asimov vagy Clarke! Az általuk fél évszázada megjósolt mobillal beolvassuk a megkívánt cucc QR-kódját, jóváhagyjuk a tranzakciót és már ki is fizettük - ennyi. A kisebb vásárlásokhoz, ha nem túl paranoiás az ember, még PIN-kód sem kell, egy - mondjuk - 2000 forintra állított limittel egy csomó hétköznapi dolgot kifizethetünk a kápével babrálás vagy az átutalási macera nélkül. (Egyébként a simple.hu oldalon azonnal jelszavat változtathatunk, ha netán nem találjuk a telefont, a tranzakciókra pedig banki szintű biztonságot vállal a Simple fejlesztője, az OTP Mobil).

Éttermi rendelés a Simple-lel

A Simple-t az OTP Mobil fejlesztette, de a használat bankfüggetlen, a virtuális tárca bármilyen MasterCard, Maestro, Visa vagy American Express kártyával tölthető.  A bankkártya adatokat a bizalmatlanok megadhatják minden feltöltésnél egyedileg, a kényelmesebbek el is menthetik.

Csodás dolog ez, ha belegondolunk. Annyira praktikus az egész, hogy még a legmegrögzöttebb konteó-fanok is meginognak egy kicsit lelkük mélyén: tényleg olyan rossz lesz nekünk, amikor majd a bőrünk alá pöttyintett csippel fizetünk, és már akár telefont se kell vinnünk magunkkal, sehova? Legfeljebb elásunk egy kiló aranyat a határban, arra az esetre, ha a gyíkemberek vagy az illuminátusok kitörölnének minket - a függetlenség a kártyáktól, csörgő aprópénztől és előbb-utóbb a mobiltól is lehet, hogy megéri azt a kis rettegést.

A Simple alkalmazás almás cuccokra innen, androidosokra innen tölthető le.