Az Együtt-PM a finn példára hivatkozva akar ingyenes internetet, de Finnországban nincs is ingyenes internet

Ma jelentette be a két ellenzéki párt, hogy az Együtt-PM határozati javaslatot nyújt be az alanyi jogon járó internetért. A PM-es Szabó Tímea a budapesti sajtótájékoztatón azt mondta:

„Határozati javaslatot nyújtok be az országgyűlésnek, amely arra kötelezi a kormányt, foglalja törvénybe az internet alanyi jogon való hozzáférését. Biztosítsa az állam, hogy az internet ne csak elérhető, hanem ingyenes is legyen minden háztartásban. Az intézkedésre nemzetközi precedens is van - így pl. Finnországban már elfogadtak egy hasonló törvényt. Nem újabb aljas és értelmetlen adókat kéne kivetni, hanem követni Finnország példáját.”

Az MTI szerint pedig azt mondta, hogy:

„Mi azt szeretnénk, hogy az internet ne csak elérhető, hanem ingyenes is legyen minden háztartásban”, finn mintára, ahol az 1 megabit/másodperc sebességű szolgáltatás ingyen van.

Fotó: Kovács Attila / MTI

Csakhogy Finnországban sincs ingyen az internet.

Ott csak arról hoztak törvényt 2010-ben, hogy az 1 Mbit/s-os internethez mindenkinek, még a Lappföld legtávolabbi pontján élőknek is joga van hozzáférni, azaz előfizetni az internet-szolgáltatásra. Akkor a BBC szerint a lakosság 96 százalékának volt már internet-hozzáférése.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.