25 európai bank bukott meg a stabilitási vizsgán

külföld
2014 október 26., 12:08
comments 17

130 európai bank tőkemegfelelését vizsgálta stressztesztjében az Európai Központi Bank. A tavaly év végi állapotok alapján végzett teszten a 130-ból 25 bank elbukott.

Ennek a 25 banknak 25 milliárd euróval kell megemelni a tőkéjét, hogy ne legyenek csődveszélyben.

A 25-ből 12 bank idén már meg is emelte a tőkéjét 15 milliárd euróval, a maradék 13 banknak két héten belül be kell nyújtania az intézkedési tervét, amely alapján legfeljebb 9 hónap múlva meg kell emelniük alaptőkéjüket.

Az érintett pénzintézetek között nincs magyar, mert csak az eurozóna bankjait vizsgálták. Vizsgálták viszont több itthoni pénzintézet anyabankját is, ám mindegyik átment a vizsgán. A legcsúnyábban a világ legrégebbi bankja, a Banca Monte dei Paschi di Siena bukott meg, valamint két görög bank, az Eurobank és a National Bank of Greece. Kellemes meglepetés viszont, hogy a legnagyobb európai bank, a Deutsche Bank úgy is átment a teszten, hogy az idei brutális tőkeemelését nem is vették figyelembe (Via MTI, Business Insider, Financial Times, ECB).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.