A világ legszegényebb elnöke szerint a gazdagoknak távol kell maradniuk a politikától

Uruguay elnöke, José Mujica ismét unortodox meglátásaival aratott hatalmas sikert az interneten. Az egykori baloldali gerillavezérből államfővé előlépő Mujicáról mi is írtunk többször, elsősorban a marihuánalegalizációs lépései miatt.

Mujica most a spanyol CNN-nek adott egy interjút, amiben arról beszélt, hogy mennyire szerencsétlen az, ha a politikusok nagyon gazdagok.

Nem azok ellen az emberek ellen vagyok, akiknek sok pénzük van, akik megőrülnek a pénzért. De a politikában ezt külön kell választani. Ki kell zavarnunk a pénzt szerető embereket a politikából, mert veszélyt jelentenek ott. A pénzt imádó emberek szenteljék magukat az iparnak, a kereskedelemnek, hogy megsokszorozhassák a vagyonukat. De a politika az mindenki boldogságáért vívandó küzdelem.

- nyilatkozta az elnök, akit régi autója és apró parasztháza miatt a sajtóban sokszor emlegetnek a világ legszegényebb elnökeként. Elnöki fizetésének 90 százalékát ajánlja fel minden hónapban jótékony célra, a maradék összeg pedig nagyjából megegyezik az uruguayi átlagbérrel.

Mujica távozik egy szavazásról a VV Beetle típusú autójával (DANIEL CASELLI / AFP)

Mujica életéről itt írtunk többet. (via MIC)