És most valami egészen más: 75 éves lett John Cleese

évforduló
2014 október 27., 14:08
comments 65
  • Az 1969-ben alakult öttagú brit, humorosan színész és humorosan író társulat, a Monty Python tagjai közül - hála a jó égnek - még négyen köztünk vannak.
  • (Terry Gilliam, az amerikai származású, brit filmes zseni is a csapat meghatározó hatodik tagja volt, az 1989-ben, az ötösfogat 48 évesen elhunyt Graham Chapmanjéről nem is beszélve.)
  • De John Cleese a legidősebb. És egyelőre az is marad. Ma le is tudta a harmadik huszonötös fordulót.

Meg hát ő is a legmagasabb.

Úgyhogy itt az ideje, hogy legalább dióhéjként, kicsit essék a szó arról, hogy miért is olyan zseniális figura ez a John Cleese, még akkor is, ha befogjuk a szemünket és becsukjuk a fülünket és figyelmen kívül hagyjuk a Repülő Cirkuszt, a Brian Életét meg a Gyalog Galoppot.

Amikor John Cleese még nem volt olyan magas

Angliában született, a bevásárlóközpont nevű Weston-super-Mare városában. Reginald Francis Cleese és Muriel Evelyn egyedüli gyerekeként nőtt fel. Ráadásul egészen gyors iramban - már centiméterben mérve. 12 éves korára 183 centi volt, úgyhogy egészen biztosan a tornasor szélén állt a magániskolájának testnevelés óráin.

cleese01

Külön mókás érdekesség, hogy édesapja eredeti vezetékneve Cheese - magyarul Sajt - volt, de amikor besorozták katonának az első világháború alatt, jobbnak látta ezt megváltoztatni. Akármennyire is fain vezetéknév a Sajt, a katonaság az katonaság.

Kiváló tanuló volt, de a cambridge-i egyetemre elsőre a brit társadalmi káosz okozta túljelentkezés miatt nem tudott bekerülni. Addig is elugrott tanítani irodalmat, földrajzot, fizikát, történelmet és latint. Végül befért Cambridge-be, ahol jogot tanult és a Footlights elnevezésű egyetemi színi kör tagja lett, ahol egyfelől rájött, hogy mekkora móka más embereket szórakoztatni, másfelől találkozott Graham Chapmannel, akivel évekig közösen írták a már legendássá vált bolondságaikat.

Öt bolond géniusz meg egy animációkészítő, ja és a forradalmi humor

Név szerint Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, Graham Chapman, a mi John Cleese-ünk és a védjeggyé vált animációkért felelős Terry Gilliam.

Mondhatnánk, hogy jó helyen voltak jó időben, de egyfelől ez több mint vitatható, másfelől ők voltak az elsők. Az elsők, akik sikeresen mutatták meg, hogy meddig lehet elvinni a humor határát - ha egyáltalán van határa; mennyi mindennel lehet nevettetni, amivel korábban senki sem nevettetett. Abszurd szkeccsek, fekete humor, intelligens kulturális viccelődés, történelmi mini-vígjátékok. Sorolhatnánk. A Monty Python csapata úttörő volt (nem csak a brit) humor területén. Az általuk megírt és eljátszott jelenetek a mai napig megállják a helyüket. Ezért is szokták le-beatles-özni őket.

cleese_gif_hal2

Cleese pedig már a kezdetekkor, a Python előtt is számos alkalommal megmutatta, hogy mennyire tud kacagtatni. Még az egyetemi klubbal is az Ed Sullivan Show-ig jutott.

Például amikor a britek szavaztak egy nagyot arról, hogy ki a legjobb humorista a világon, John Cleese annyira második lett, hogy Eric Idle és Michael Palin csak nézhettek a maguk huszonegyedik és harmincadik helyezésükről a dobogóra.

cleese_gif_sillywalk01

Rengeteg klasszikus jelenetben szerepel, arról nem is beszélve, hogy hányat írt a többieknek. A Repülő Cirkusz négy évadából (1969 októberétől '74 decemberéig) a harmadik után viszont otthagyta a csapatot a képernyőn megszokott moderált, de velejéig zakkant karakterével együtt.

AZOK a filmek

Kevés olyan film van, amit a magyar közönség annyira a keblére ölel, idézget, babusgat és még színházba is elmegy az adaptációjáért, mint a Gyalog Galopp és a Brian Élete. Ezzel viszont a világ majd' minden országa így van, amelyek lakosságának volt szerencséje ezeket a filmeket megtekinteni.

Mindkét filmes alkotás elkészültében jelentős szerepe volt a csapathoz visszatérő Cleese-nek. Felejthetetlen karakterek és sorok. De hát ezt most Magyarországnak szerencsére kár is hosszabban magyarázni.

A Waczak szálló és a Wanda nevű hal

Egy darabig rektor volt a St. Andrews Egyetemen, ahol természetesen feje tetejére állította a megszokott egyetemi bürokratikus rendet, de közben (és ezt követően is) tovább dolgozott szórakoztató sorozatok írásán, rendezésén és főszereplésén. Ilyen sorozat volt a Sez Les, vagy éppen az 1975-ben startoló Waczak szálló, amiben egy idegbeteg hotelmenedzsert alakított.

cleese06

Az 1979-ig futó sorozatot számos BAFTA-díj, teltházas Monty Python előadás, majd egy Oscar-jelölés követte; a Kevin Cline-al és Michael Palinnel közösen összehozott A hal neve: Wanda című filmért, aminek forgatókönyvéért Cleese-t jelölték is aranyszoborra, nem mellesleg főszerepelt is a (többek között a) gyémánttolvajlás problematikájáról szóló filmben.

Iszonyatosan menő dolgok, James Bondtól a fityiszig a Királynőnek

A nyolcvanas és a kilencvenes években sem állt le, bár a hozzá legközelebb álló barátja és több évtizedes közös munkát maguk mögött tudó írótársa, Graham Chapman rák okozta halála rettenetesen oldalba vágta Cleese-t.

Később két James Bond filmben is szerepelt Q szerepében, és akkor csak egyet emeltünk ki az ezertucat szereplése közül...

cleese_jamesbond

...a Shrektől a Harry Potter filmekig.

cleese_harrypotter

1996-ban ráadásul nemet mondott arra, amire a legtöbb brit, enyhén szólva sem merne nemet mondani: nemet mondott a saját lovaggá avatására, mert kis idióta hülyeségnek tartotta az egészet. Mellesleg valamikor 1999 tájékán a szocioliberális Liberal Democrats párt is képviselőjének és fő figurájának akarta, csak Cleese jelezte, hogy bár évek óta támogatja a pártot, nem akar Angliában lenni és dolgozni télen, amikor rohadt hideg van.

A kétezres évek, a ma is élő örökség, és még 75 évet Cleese-nek!

John Cleese ma is él és virul.

Három feleséget már letudott, de szó volt róla, hogy már háromszor huszonöt évet is.

Úgyhogy kívánunk neki még három (pontosabban kettő) feleséget, és még hetvenöt évet, mert elképzelni is nehéz viccesebb dolgot, mint egy sötét humorért rajongó, örökmozgó és folyamatosan szórakoztató John Cleese-t 150 évesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.