Trócsányi: Kegyelmet kaphatnak a tényleges életfogytiglanra ítéltek – 40 év után

2014 október 28., kedd 8:42

Különleges kegyelmi eljárást vezetne be a tényleges életfogytiglanra ítélteknek a büntetés-végrehajtási törvény javasolt módosítása – közölte az igazságügyi miniszter az Országgyűlésben.

A büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló törvény és ehhez kapcsolódóan más törvények módosításáról szóló előterjesztés vitáját megnyitó expozéjában Trócsányi László azt mondta:

ez a kegyelmi eljárás nem kérelemre indul, hanem kötelezően folytatandó le, megindításának feltétele pedig az, hogy az elítélt a kiszabott büntetéséből negyven évet letöltsön.

A döntéshozatalban való részvételre létrejön a Kegyelmi Bizottság, aminek büntető bírók lehetnek a tagjai. Az igazságügyi miniszter a testület állásfoglalását terjeszti fel a köztársasági elnöknek. Ha az elnök nem gyakorol kegyelmet, az eljárást két év múlva ismét le kell folytatni – mondta Trócsányi László az MTI tudósítása szerint.

A strasbourgi bíróság tavaly mondta ki, hogy embertelen a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés. A magyarországi gyakorlatáról itt írtunk. Azt a strasbourgi bíróság májusban ítélte emberi joggal össze nem egyeztethetőnek. Orbán Viktor ezt az EP-kampányban felháborítónak nevezte.