Burkina Fasóban valamivel erélyesebb az ellenzék

AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO

A 27 éve hatalmon lévő Blaise Compaoré elnök hatalmának meghosszabbítása ellen tüntetők csütörtökön betörtek az Ougadougou-i parlament és az állami televízió épületeibe. A demonstrációt az váltotta ki, hogy a Burkina Fasó-i parlament csütörtökön tervezett szavazni arról, hogy engedélyezze következő választásokon való indulást a 1987-ben hatalomra lépett elnöknek.

A beszámolók szerint néhány törvényhozó már bejutott az ülésterembe, még mielőtt a több ezres tömeg sikeresen behatolt volna az épületbe. Korábban a rendőrség könnygázzal próbálta feloszlatni a tömeget, de az hamar újraszerveződött, és meghátrálásra kényszerítette a biztonsági erőket.

Az állami televízió épületét is elfoglalta és kifosztotta a tüntetők egy része. Az épületet néhány katona védte, akik figyelmeztető lövések után kénytelenek voltak utat engedni a feldühödött tömegnek. A tévé műsora megszakadt. (MTI)

Amennyiben a helyzet tovább fokozódik, a 444 Afrika-specialistája, Markó "Kunta Kinte" Ferkó kezébe veszi az ügyet.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.