Ezt figyeld, Európa! - Nem lesz ostor a lovin

ÁLLAT
2014 október 30., 11:21
comments 34

A versenyszervező Kincsem Nemzeti Kft. javaslatára a lóversenyzést felügyelő bizottság kísérleti jelleggel hozzájárult az ostorhasználat teljes betiltásához Magyarországon a galopp és az ügető szakágban egyaránt. A Kincsem Kft. csütörtöki közleménye szerint ezzel a döntéssel teljesült az október 1-jével felálló új vezetőség egyik legfőbb célkitűzése

a sportág alapját jelentő versenylovak mentális és fizikális egészségének a megőrzése, egy olyan "barbár", szakmailag indokolatlan és a mai kor állatvédelmi elvárásaival teljességgel ellentétes támogató eszköz, mint az ostor megvonásával.

A hazai versenyszervező szerint ezzel a lépéssel az élére állt a kontinensen az egyre jobban felerősödő ostorellenes mozgalomnak.

"E lépéssel utat mutat a nálunk lényegesen nagyobb lóverseny-kultúrával rendelkező országoknak, ahol évek óta az egyre komolyabb szigorítások ellenére sem képesek minden fél számára megnyugtatóan kezelni a problémát"

- áll a közleményben.

A változtatással megvalósul a minden más sportágban is elvárható esélyegyenlőség, hiszen korábban ádáz vitákra adott okot, amikor valaki szabálytalan ostorhasználattal megnyert egy futamot, egy olyan előtt, aki a szabályokat betartva versenyzett.

"Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy az ostorhasználat betiltása mérföldkő a magyar lóversenyzés életében"

- jelentette ki Pécsi István, a Kincsem Nemzeti Kft. frissen kinevezett ügyvezető igazgatója.

A galoppon november 1-től, míg az ügetőn november 8-tól kezdődik a kísérleti időszak. Hangsúlyozta: ha a kísérlet beválik, 2015-ben már a teljes szezon "ostormentes" lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.