Méhnyakrákban senkinek sem volna szabad meghalnia

egészség
2014 október 31., 00:32

Az elmúlt hetekben két többé-kevésbé ismert fiatal, harmincéves nő halt meg méhnyakrákban.

Mindketten vállalták a nyilvánosságot, nyíltan beszéltek betegségükről. Egyikük blogot, másikuk könyvet írt a történetéből, és egy kétrészes rövid videóban is mesélt mindarról amin keresztülment.

Idén először oltják a magyar lányokat ingyen, iskolai program keretében, a szülők kérésére HPV ellen. Korábban egy-egy önkormányzat átvállalta a több tízezer forintba kerülő oltások költségeit. A kedvezmény több helyen továbbra is megmarad, mivel csak a 12-13 éves lányok oltását fizeti az állam, a fiúkét sajnos nem.

Az oltási program minden konteó és ezoterikus hisztériakeltés ellenére nagyon hatékonynak ígérkezik. A mostani hetedikes lányok 82 százaléka védettséget szerez két olyan vírustörzs ellen, amelyek a méhnyakrákos megbetegedések nagy részéért felelősek. (Hogy miért érdemes beadatni az oltást, arról itt írtunk, az oltásellenesek meg itt olvasgassanak.)

Az oltás azonban nem helyettesíti a szűrővizsgálatot.

Minden szexuálisan aktív, de különösen a 25 és 65 év közötti nőknek – ma nagyjából 2,4 millió embernek – 1-3 évente kéne megvizsgáltatnia magát. A méhnyakrák-szűrés különösen a falvakban élő nők számára szinte ismeretlen. Sok nő egészéletében nem jut el erre az egyébként pár perces és fájdalommentes vizsgálatra.

Bár felmérések szerint a különféle figyelemfelhívó kampányoknak köszönhetően a részvételi hajlandóság sokat nőtt az utóbbi években, ám ez még mindig azt jelenti, a nők 90 százaléka nem vesz részt rendszeresen a szűrővizsgálaton. Tavaly jelent meg a hírekben a kezdeményezés, hogy a szűrés elvégzése 2015-től a területi védőnők alapfeladatai közé tartozhat. Ettől a változtatástól (hogy nem kell nőgyógyászati rendelőbe fáradni a vizsgálta miatt) a szűrésen rendszeresen résztvevők számának emelkedését, a betegség idejében való felismerését és hatékonyabb gyógyítását várják szakemberek.

A méhnyakrák már a rákos elváltozás kialakulását megelőző kórkép felismerésekor, de még azután is szinte száz százalékban gyógyítható. Lenne. A kulcs a felfedezés és az időben megkezdett kezelés. Ma Magyarországon a 45 év alatti nők körében ez a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. A szűrés foghíjai miatt hazánkban évente körülbelül négy-ötszázan halnak bele ebbe a sok év alatt kialakuló és gyógyítható betegségbe. Háromszor annyian, mint más európai országokban.

Szóval mindenki menjen el szépen a szűrővizsgálatra, ne linkeljétek el. Öt-tíz perc az egész és szó szerint életet menthet

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.