Az Ön gyerekének egy új üzenete érkezett

életmód
2014 november 01., 18:28
comments 94

A TeenSafe egy olyan telefonos applikáció, amivel spionkodhatsz a gyereked mobilján a tudta nélkül, ha még nem múlt el 18, és te vagy a törvényes képviselője. Ez legális, amíg nem írkálsz a nevében, csak figyeled, óvod, véded.

exc

Miért jó ez neked?

  • ha bajban van, tudsz róla
  • ha balhés arcokkal lóg, majd te tudsz róla
  • ha milf vagy ázsiai fiúlány után fut, te majd tudsz róla
  • ha dobja a Facebookon a csávója, te tudsz majd róla

Ezekről tényleg mind tudni fogsz, mert havi 14.95 dollárért (3438ft) hozzáférsz az összes smséhez, törölt smséhez, a híváslistájához, a telefonkönyvéhez, a netes keresési előzményeihez, a megnyitott oldalak listájához, hogy hol járt, kik követik az Instagramon, kiket követ az Instagramon, kik a barátai a Facebookon és miket írtak, likeoltak.

Tegye mindenki a szívére a kezét, és úgy válaszoljon:

Azért raknád fel ezt a kamasz gyereked telefonjára, mert aggódsz, hogy pedofil bácsikkal Snapchetel, vagy azért, mert kíváncsi vagy, hogy mit nem mondott el neked?

Miért jó ez neki?

  • ha örökre meg akar utálni téged adtál rá okot bajban van, tudsz róla

Persze, hogy félted

de kopogjuk le szépen bal kézzel, középső ujjal, háromszor, lehetőleg fa felületen, alulról felfelé, hogy nálunk hálajóégnek kicsi az esélye, hogy valódi veszély fenyegetné a gyereket. Ezt te is tudod. De megnyugodnál, ha pusztán megerősítés végett, a biztonság kedvéért legalább csak egyetlen-egyszer belekukkanthatnál a beszélgetéseibe.

Mert te csak annyit látsz belőle egész nap, hogy halomszámra lövi a taknyotköpő zombikat, és ha bármit kérdezel csak ezt a négy szót ismeri:

  • semmi,
  • aha,
  • nem tudom,
  • nem.

Mert kamasz. Ez nem mentség, de magyarázat. Én akárhányszor visszagondolok a tizenhat-hét éves magamra, csodálkozom, hogy a szüleim nem passzoltak le a nagymamámhoz egy hónapra és felejtettek ott két évre.

Na, találtál tejszínhabos pucérfotót a telefonján?

Ártatlanság vélelme meg minden, azért egy kicsit biztos izgulsz, hogy milyen szégyenletes dolog fogad majd a gyerek beszélgetései között. Aztán belenéznél, és kb. így reagálnál:

giphy (5)

  • Ki az a Dylan O'Brien?
  • Leszarta a próbaérettségit, most elmondhatalanul csalódott vagyok!
  • Azt én sem tudom sosem, hogy muszáj vagy muszály.
  • Hehe, ezt én meséltem neki múltkor!
  • Szóval piros mekis buszos/lanpartis/műmellfelavatós sweet sixteen zsúrt szeretne!

Esetleg el is sírod magad picit, mint minden Anyáknapi ünnepségen, vagy nevetve konstatálod milyen kis hülye még; tényleg azt hiszi, hogy nem tudod, ő ült rá a szemüvegedre, és nem "anya, szerintem ez a táskádban nyomódott meg". És egy kicsit büszke vagy rá, hogy a szünetben az összes gyerek szendvicsét begyűjtötték, és a dagi kis srác táskájába tömték, hogy mikor elő kellett venni a munkafüzetet, ő csak végtelen sok kaját szedegessen ki onnan.

Mert főle ilyeneket lehet kikémkedni.

pat

Bármiről is legyen szó, a Google után te is az anyukádat kérdezed meg először

Kivéve ha úgy érzed, elárultak. Hányszor hallottuk, hogy kisfiam, amíg nem játszod el a bizalmam, ez meg az. Fordítva? Egy szülőnek is csak addig van hitele, amíg tartja a szavát és nem okoz csalódást! Attól még, hogy valaki az anyám/apám döntés, megszokás, és korábbi tapasztalatok kérdése, hogy hiszek-e neki, adok-e a véleményére. Nem feltétlen reflex vagy genetika.

A gyereknek, persze nem kell megtudnia. A telefonján semmi nyoma a programnak, a telepítéshez csak az Apple ID-ra és a jelszavára van szükséged (Androidra kicsit el kell venni büntiből, míg feltelepíted), de onnantól működik magától a háttérben észrevétlenül.

Viszont, ha mégis kiderül, jobban eltávolodik tőled mint amennyire valaha is el volt, és többet nem áll veled szóba, az tuti!

Állítólag az anyák mindig mindenről tudnak, akkor ez minek?

  • Az okostelefonok előtt is feltúrták a szobádat, takarítás címszóval
  • Észrevették ám a cípő talpán felejtett árcédulát, hogy mennyivel is került többe, mint amennyit be mertél vallani.
  • Pont ott keresnek mindent, ahol van. Pl.: azt a füzetet, amibe leírtad az első szerelmed smseit, kézzel, a Nokia 3210-es tárhelyhiánya miatt.
  • És az is lehet, hogy néha belenéztek az msn beszélgetéseidbe, mikor azonnal át kellett menned a szembeboltba tejfölért az ebédhez.

De ez nem ugyan az, mint folyamatosan minden privátnak vélt dologra rálátni tisztában lenni! Mert nem csak azt nem kötném anyám orrára, hogy hányadik randi után szexelek egy sráccal, és hányszor írom le a fasz szót egy héten, de a barátaim problémái sem tartoznak rá.

Az ő bizalmuk nekem szól, nem neki. Tényleg mindent megbeszélnek egymással, a Simses medencésgyilkosságokat, és hogy már megint min vesztek össze a szüleik, hogy mennyiért nagybevásároltak az Auchanban. Azaz a te gyereked is elmondja ezt a más gyerekének, akit ha ugyanúgy figyel az anyja, akkor... Te is utálnád.

Am I safe?

Persze, hogy nem. Van ám ingyenes kémprogram a cégeskocsi mellé, vagy a hűtlennek vélt csajod Facebookjához, WhatsAppjához, Viberéhez is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.