Libériában mintha megtorpant volna az ebolajárvány

Libériai nővérek gyógyszert adnak át egy férfinek, akinek a fertőzött családját karantén alá helyezték. 2014. október 16. Fotó: AFP - ZOOM DOSSO

A Tony Blair alapította Africa Governance Initiative civil szervezet jelentése szerint Sierra Leone-ban mind vidéken, mind a fővárosban tovább nő az ebolás megbetegedések száma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai azonban Libériával kapcsolatban már több optimizmusra adnak okot, az eddig meredeken az égnek szökő grafikon az elmúlt pár napban megtorpanni látszik.

A WHO számai, október 29-ig.

A WHO grafikonján jól látszik, hogy a libériai védekezés eléggé hatékonynak tűnik és Guineában sem terjed olyan sebességgel a vírus, mint a szeptemberi forgatókönyvek alapján várták a szakemberek. Az AGI szerint a legfontosabb, hogy a temetkezési szokások drasztikusan megváltoztak mind a három országban, és egyre kevesebben gyakorolják a tradicionális temetéseket, amikor a rokonok közvetlenül érintkeznek a holttesttel. Becslések szerint a betegek fele már halott hozzátartozóitól kapta el a kórt.

"A helyzet kétségkívül változik, de csak ennyit állíthatunk biztosan jelenleg"

mondta az AIG vezetője. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.