A török államfő személyesen fegyelmezett meg egy teraszon dohányzó férfit

külföld
2014 november 03., 17:00
comments 103

Az illiberális államot építő, korrupciós ügyeket hihetetlen megoldásokkal megúszó Recep Tayyip Erdogannak még arra is marad kapacitása, hogy rossz helyen dohányzó emberek fölött házmesterkedjen.

A vasárnap történt esetet egy, az internetre felkerült és hamar elterjedt videofelvétel dokumentálta. Az államfő egy nyilvános beszéde után egy forgalmas sétálóutcán sétálgatott népes kíséretével, amikor megpillantotta egy kávézó első emeletén, nyitott ablaknál cigarettázó férfit.

"Ezért büntetés jár! Hol van a rendőrség?!"

- kelt ki magából Erdogan a kerületi polgármesterhez fordulva, aki kísérete tagja volt.

"Leplezetlenül tisztességtelenül viselkedik! Ez a szégyentelen fickó ott ül és tovább dohányzik, amikor az elnök megmondta neki, hogy nem szabad. Muharram hónapjában (a muzulmán naptár egyik szent hónapja) vagyunk, az Isten szerelmére!"

- folytatta az államfő.

Isztambul polgármestere azt javasolta, hogy a dohányzó férfi tegyen ígéretet arra, többet nem gyújt rá tiltott helyen. Az államfő azonban ragaszkodott ahhoz, hogy rendőrt hívjanak a helyszínre. A török média arról számolt be, hogy a dohányzó férfi nagyjából 9 ezer forintnak megfelelő pénzbüntetést kapott.

A török kormány 2009-ben vezetett be dohányzási tilalmat zárt légtérben nyilvános helyekre, kávézókra, bárokra, éttermekre vonatkozóan. Az államfőről ismeretes, hogy gyűlöli és elítéli a dohányzást, egy alkalommal például úgy nyilatkozott, hogy az nagyobb veszélyt jelent, mint a terrorizmus. (MTI, videó a HurryietDaily oldalon.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.