Sajtóelhárítási céllal rendeltek el légtérzárat Ferguson felett

külföld
2014 november 03., 07:07
comments 29

Idén augusztusban, a Michael Brown agyonlövése után kirobbant zavargások idején a helyi hatóságok 95 négyzetkilométeres körzetben repülési tilalmat kértek a szövetségi hatóságoktól, amit azok meg is adtak. A korabeli hivatalos indoklás szerint rálőttek egy rendőrhelikopterre, vagyis a repülés biztonsága miatt kellett elrendelni a légtérzárat.

Ez, mint most kiderült, porhintés volt.

A valódi okról a szövetségi légügyi hatóság (FAA) helyi menedzsere, a St Louis-i rendőrkapitány és az FAA washingtoni központja közti telefonbeszélgetés kiszivárgott részletei árulkodnak.

Ebben egyértelműen utalnak rá, hogy a repülési tilalmat valójában azért rendelték el, hogy távol tartsák a várostól a tévétársaságok helikoptereit.

Mindez akkor derült ki, amikor a polgári légi közlekedést is akadályozó tilalom feloldásáról volt szó, a helyi FAA-menedzser ugyanis nem értette, hogy miért nem repülhetnek el a város felett az utasszállítók. Ő vetette fel, hogy ha valójában csak a média távoltartása a cél, akkor elég lenne egymérföldes körzetben és háromszáz méteres magasságban légtérzárt elrendelni.

Ezzel az volt a baj, hogy nyilvánvalóvá tette volna a légtérzár célját. (AP via USA Today)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.