A Fidesz tényleg nem akarja, hogy a bankok bárkinek is hitelt adjanak

gazdaság
2014 november 04., 14:25
comments 125

Rogán Antal mai bejelentéseiből kiderült, hogy a "fair bankrendszerről" szóló törvény olyan szigorú lesz, hogy gyakorlatilag nem lesz olyan bank a világon, amelyik ezek után magyar háztartásoknak hitelezne.

Fair bank = ne változzon semmilyen feltétel

A Fidesz-KDNP azt javasolja Rogán elmondása szerint, hogy

  • a fogyasztói kölcsönszerződéseknél a bankok csak háromévente változtathassanak a kamaton, kamatfeláron,
  • akkor is csak úgy, hogy azt egy olyan útmutató alapján csinálják, amit a jegybank korábban jóváhagyott, és egyébként
  • más díjakat csak az infláció mértékével változtathatnának meg a bankok, továbbá
  • a késedelmi kamat mértékét is maximálnák, de még nincs vége, mert 
  • ingyenes kölcsönszerződés-felmondási jogot biztosítanának a hitelfelvevőknek háromévente. 

Rogán elmondása szerint legkésőbb 2016. január 1-jéig az összes hitelszerződésre ezek a szigorú szabályok vonatkoznának. Ez a végső határideje a mostani devizahitel-szerződések forintosításának is. Korábban a jegybank bejelentette, hogy összesen 12 milliárd eurót fog eladni ehhez.

A devizahitelek kiváltására kötött forinthitel-szerződéseket is a fenti új feltételek alapján kötik meg.

Drágább lesz a hitel

Elsőre akár jól is hangozhat, hogy az adósok ennyivel erősebb törvényi védelmet kapnak. A gond csak az, hogy ami az adósnak védelem, az a banknak többletkockázat. A magyar lakosságnak az utóbbi 8-9 évben gyakorlatilag nem, azaz kizárólag a "prémium szegmensnek" hitelező bankok ezek után még többször végiggondolják majd, hogy kinek adjanak hitelt.

Ha három évre változatlan kamattal kell számolniuk a bankoknak, akkor azokat, amikor kiutalják őket, szintén három éves forrásokkal kell fedezniük. Márpedig egy forrás minél hosszabb, annál drágább, hiszen annál több idő alatt lehetségesen beütő kockázatokkal számolni. Ha viszont csak magasabb kamattal tudnak a bankok hitelt adni, az már önmagában csökkenti a hitelkeresletet, és egyébként a hitel vissza nem fizetésének kockázatát is emeli.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt