Goodfriend: A vízumkorlátozások nem a politikának, hanem egyes személyek tetteinek szólnak

2014 november 4., kedd 5:15
68

Az origo készített interjút André Goodfrienddel, Amerikai magyarországi ügyvivőjével. Goodfriend szerint

 vízumkorlátozásoknak semmi közük a politikához, kizárólag az érintett személyek egyéni tetteinek szólnak. Bűncselekmények, illegális határátlépés vagy korrupciós ügyek miatt évente számos belépési engedélyt vonnak meg. Esetünkben az utóbbiról van szó, a kitiltottak egyes ügyei kimerítik a 7750-es elnöki rendeletben foglalt szempontokat, amelyek alapján megtiltható olyan személyek beutazása, akik korrupciós ügyekben vettek részt.

AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Szerinte csak annyiban van köze a magyar kormánynak az ügyhöz, hogy mennyiben küzd a korrupció ellen. Goodfriend nem kéri, hogy magyar kormány most tegyen konkrét lépéseket. Az ügyvivő megerősíti, hogy diplomáciai kiküldetésre nem vonatkozik a beutazási tilalom, de

ehhez a státuszhoz nem elég egy diplomata-útlevél. Az valójában csak az útlevél egy fajtája, nem ad szinte semmilyen plusz jogosultságot. A diplomatastátuszhoz szükség van egyrészt egy, a küldő országban kiadott megbízólevélre, illetve arra, hogy az Egyesült Államok fogadja is az illetőt. Vagyis önmagában egy diplomata-útlevél nem írja felül a vízumkorlátozásokat.

André Goodfriend ( Máthé Zoltán/MTI)

Hogy mennyiben gyengült meg a két ország kapcsolata, Goodfriend így reagált:

egyáltalán nem, sőt, szerintem soha nem voltak ilyen erősek a kapcsolatok a két ország között. Nézeteltérések persze vannak, de legalább van párbeszéd. Sokkal rosszabb lenne az az egyébként sajnos jellemző gyakorlat, ha elhallgatnák a közös problémáinkat. Egy példa: amikor két ember már alig szól egymáshoz, inkább meg sem próbálnak komoly párbeszédet folytatni, megbeszélni a nézeteltéréseiket, mert tudják, úgysem jutnak semmire, akkor mondhatjuk, hogy a kapcsolatuk mélypontra került.

(Origo)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt